Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчайващо е, трябва силна кампания за ваксиниране

Ситуацията в България е отчайваща и не виждам никаква бърза светла перспектива за справяне с епидемията, каза в предаването "Точно днес" проф. Георги Момеков, който е председател на Българското научно дружество по фармация. коментатът му се основава на пилотните проучвания от Южна Африка, Хон Конг и Израел, които показват, че дори хората  с бустерните дози се справят по- слабо с Омикрон. А у нас даже не се говори толкова за третата доза, защото много хора нямат все още първа, подчерта професорът.

Проблемът с Омикрон е, че той е "нагъчкан с мутации към региона, който отключва клетките",  специфичния протеин, към който са насочени ваксините и антителата, които се използват в лекарствата. 

Нашето общество трябва да разбере, че "девствената популация", хората, които не са ваксинирани са най- застрашени. Това, според професор Момеков, трябва да се осъзнае от по- интелигентните хора, а по- неинтелигентните трябва да бъдат убедени, че е така. Но учените не са пиар специалисти, има нужда от стройна кампания, в една посока, при това като се вземат предвид специфичните български особености. 

Ние сме свикнали да шофираме с фалшива  книжка, да работим с фалшива диплома, да правим нещата проформа. А докато е така, ще живеем проформа.

Правителственият сектор не се възползва от това, което му дават социалните мрежи като мускули. Там са само антиваксъри. 

Проф. Момеков прогнозира, че в най-  скоро време в Европа ще бъде разрешено лекарство срещу Ковид, задава се още една таблекта. Но преговорите, които се водят с правителствата е за 10 млн. дози, което е крайно недостатъчно и примерно в нашата страна ще разполагаме с няколко хиляди дози за най- рисковите хора.  При това от 50%  в началото на проучването, до края му лекарството показва 30% протекция. Това на този етап не са чудодейни средства, подчерта ученият.

Що се отнася до промяната на ваксините към Омикрон, то това ще отнеме не малко време и не бива да се изчаква, а да се поставят ваксините, кавито са сега, за да предпазват от тежко разболяване и смърт.

България за пръв път ще има здравен министър, специалист по фармация, отбеляза Георги Момеков и сподели, че има огромни очаквания от проф. Асена Сербезова, защото тя е един много сериозна кариера и биография, тя е от хората, "които сами са се направили, никой не я побутвал".

Цялото интервю можете да чуете в прокачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03