Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омикрон в момента циркулира с три лица

Доц. Любомира Крумова–Гломб - в средата
Снимка: Уеб сайт, НЦЗПБ

"Когато наблюдаваме трайно намаление на случаите на новозаразени, трайно намаление на новопостъпили в болница и намаление на смъртността – тогава можем да кажем, че сме минали пика на вълната". Така коментира достигнахме ли пика на разпространение на Омикрон у нас доц. Любомира Крумова–Гломб, завеждаща отделение „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Като подчерта, че е по-добре да сме реалисти, отколкото безпочвени идеалисти, Гломб обясни, че все още не се наблюдава подобно общо намаление на трите графики. При броя на новозаразените наблюдаваме малко тръгване надолу, но "нямаме още данните какви са новоприетите в болница. Те изостават с около седмица-10 дни от най-високата точка на броя на новозаразените" - каза вирусологът, като подчерта, че трябва да се наблюдава още и тренда на смъртността. 

 „Омикрон в момента циркулира с три лица – единият от подвариантите се оказва, че е май доста по-заразен от принципно много заразния Омикрон“ –добави доц. Гломб, като се позова на данни от Обединеното Кралство и Дания. У нас при положителни проби, взети до 20 януари, 75% са с класическия вариант на Омикрон, а в 7 проби е засечен подварианта ВА.2 на Омикрон.

По думите на Гломб, Омикрон заразява доста ефективно и децата, а в момента безопасната среда за тях се осигурява чрез безопасен престой вкъщи, в училище и при спазване на съответните мерки. „Апелирам и за ваксиниране на децата“ – завърши експертът.

Цялото интервю с нея може да чуете в звуковия файл. 

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33