Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Където има руски "миротворци", няма мир

| обновено на 22.02.22 в 16:12


С продължително слово - обръщение към нацията, в понеделник вечерта президентът на Русия Владимир Путин обяви, че признава независимостта на отцепилите се украински области Донецк и Луганск и изпраща мироопазващи сили там. 

Как това вече рефлектира върху международните отношения, в които България е неразривна част, като източна граница на НАТО към конфликтната територия на Украйна? 

Западът остро критикува Русия и приготвя нови санкции. България също се присъедини към критичния тон на декларациите. 

Русия нарича мисията си „мироопазване“, а САЩ  определя станалото като претекст за война. 

Къде е истината?

Имаме цялостно нарушаване на международното право. Москва подходи с традиционен  през последните години цинизъм.  Да нарича присъсвието на собствена армия „миротворци“. Никъде, където има такива руски „миротворци“ няма мир, а те стоят с години - коментира д-р Георги Проданов, главен асистент в НБУ, с изследвания по международни отношения на постсъветското пространство.

Загубата на тези два региона за Украйна бе очакван ход от руска страна. Останалият свят разчиташе на спазване на Минските споразумения, но това не се случи.  Като цяло няма изненадани от развоя на ситуацията.

Големият въпрос, който остава – дали  сега вече ще има война.

Много малко вероятно е това обаче. Русия постигна своето и отсега нататък  ще се прави на „бяла и добра“,  ще играе  ролята на жертва. 

Неясна остава позицията на Украйна и специално военните части, струпани по границите на спорните области. Това вече би могло да предизвика  военен инцидент. Голям военен конфликт обаче няма да се случи.

Затова следващия голям въпрос е какво ще правим след това.

Санкции – вече се говори за спиране на „Северен поток“,  други търговски  рестрикции, но те трябва да се наложат „без съмнение“  от останалите държави.

Ние сме Европа и нашата позиция тлрябва да е срещу всякакви такива прояви, които дестабилизират  континента.

Това което обаче липсва, е ясната позиция на Европа към Русия. А тя отдавна очаква контакт с Европа, но го очаква по собствения си начин.

Снощната реч на Путин бе показателна - експанзията на Русия в постсъветското пространство ще продължи. 

Все пак се осъзнава, че един евентуален военен  конфликт ще бъде на  техните територии и ще бъде катастрофален за всички.

Специално за нас – няма защо да се безпкоим от военна агресия спрямо България. Опасна е обаче хибридната агресия, която се води срещу нас. Това са фалшивите новини, купени политици, подронващи авторитета на обществото слухове и други похвати. Това продължава вече над 10 г., а от българска страна не се забелязва противодействие - посочва политологът. 

Официалната българска позиция може да бъде само една – осъждаме действията на Русия и настояваме за решение дипломатическо, включително и през ООН.

А от поведението на българските политици вече става ясно кой каква страна заема. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56