Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

57 украински бежанци са настанени в общински жилища в Пловдив

| обновено на 08.03.22 в 11:34

57 украински бежанци са настанени в общински структури и апартаменти със съдействието на Община Пловдив до момента. Натискът от бежанската вълна се засилва върху града, почти всички свободни места в общинските институции вече са запълнени, обяви заместник-кметът Георги Титюков.

Община Пловдив е създала фейсбук страница „Пловдив помага на Украйна“, активно работи и телефон с номер 080011232. Там нудаещите също могат да намерят подкрепа, а хората, които искат да окажат помощ, могат да я заявят.

Георги Титюков допълни, че всеки момент се очаква да се одобри програмата на Министерството на туризма, с която ще се изплаща по 40 лева на ден за украински бежанец, който е настанен в хотел.

„Ако това не се случи, аз не съм оптимист, че ще се справим, тъй като натискът се засилва. Местата, които имаме за настаняване вече се изчерпват“, каза Титюков. Той допълни, че хотелиерите от Пловдив, които искат да работят по тази програма, трябва да заявят местата на фейсбук страницата или на специално открития телефон. 

Заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта, че е много важно колко бързо украинците ще могат да получават статут на бежанци или хуманитарен статут, тъй като без него децата не могат да бъдат записани на детски ясли, градини и училища. Сега процедурата е дълга и отнема между 3 и 6 месеца.

„Много се надяваме тази седмица да има решение на Министерски съвет, след като ЕП взе такова на 3 март за облекчаване на процедурите. Защото в противен случай, ние не можем да предоставим никакви услуги на тези хора, според българското законодателство, освен настаняването им. Но не можем да ги запишем на училище или детска градина, не можем да им предоставим медицинска помощ, осевн спешна, а и редица други неща. Много важно е правителството да даде ясна процедура, за да можем да помогнем “, каза Стефан Стоянов и благодари на всички българи, които са предоставили своите жилища за настаняване на украински граждани, които бягат от войната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата е  част от..

обновено на 02.06.24 в 20:54

Урсула фон дер Лайен изпълни Античния театър в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата..

обновено на 02.06.24 в 20:02

Пловдивският митрополит Николай потвърди отказа си да е патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай заяви: "Кой ще е патриарх ли? Аз няма да съм, това мога да ви заявя. А кой ще е патриарх..

обновено на 02.06.24 в 19:14

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42