Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да се държим като истински съюзник в НАТО и ЕС

Шестима  бивши министри на отбраната подписаха декларация – призив за спешно включване на България  в отбранителните доставки за Украйна.  В нея те призовават парламентарно  представените сили и отделни депутати да обсъдят този въпрос и евентуално да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна – разказа един от предишните военни министри Тодор Тагарев.  

По думите му е очевидно, че в управляващата коалиция една партия (БСП)  се съпротивлява на такъв вариант и това,  както изглежда блокира вземането на решение на ниво изпълнителна власт. Ако обаче парламентарно решение, то неговото изпълнение ще бъде задължително за изпълнителната власт.  В НС е възможно да се събере мнозинство около приемането на тази идея, смята Тодор Тагарев.  

Тезата на противниците, че това би означавало въвличането ни във война е теза, с която абсолютно не съм съгласен, казва той.

Премиерът Кирил Петков обаче, включително и пред американската страна също заяви,  че  не се обсъжда изпращането на българска военна помощ?

Тогава се очакваше от нас да бъде поискано предоставянето на зенитно – ракетни комплекси С-300 и вероятни други основни бойни системи. Предполага се, че просто точно този въпрос не е бил обсъждан, а не изобщо. Не е изключено да са обсъждани други  аспекти в оказването на военна помощ на Украйна – коментира бившият военен министър Тагарев.

При положение, че самата българска армия се нуждае спешно от модернизация, какво въоръжение би могла да изпрати страната ни?

В декларацията не се призовава даването на основни бойни системи, с които разполага в момента армията ни, колкото оказване на помощ с леко стрелково въоръжение и муниции, както и по-едрокалибрени боеприпаси за артилерийски системи, в които България е специализирана. Ние сме високо профилирани като едни от най-големите производители на такива средства и то не само в региона, а и в световен мащаб. Това разбира се, ще зависи и от позицията на производителните капацитети на отбранителната промишленост.

Президентът Зеленски вече обяви, че Украйна е готова да обсъжда неутрален статут, като част от мирното споразумение с Русия. Така че, не е ли малко късно вече да се мисли за  решаваща реакция от българска страна?

Казаното от Зеленски е възможен вариант, но виждаме, че към момента никоя от страните не е готова да приеме условия за прекратяване на войната. Това по-скоро е един позитивен знак от Украйна, за да бъде предприето нещо конкретно. Постижимото към момента е временно спиране на огъня, без да говорим за примирие. Също така, искат да покажат, че са готови на някои отстъпки, за да може да бъде намерено решение на този конфликт. 

Аз обаче не очаквам скорошно решение на проблема, поне до лятото.

Най-доброто позициониране на България след края на войната и дори към момента е ние да се държим като истински съюзник и в НАТО и в ЕС, да споделяме общите политики и да действаме реципрочно на собствените възможности.  

Обратното поведение ни отдалечава от тази позиция, която е вярната в траен дългосрочен интерес на България. Сега губим ценно време в намирането на правилната българска позиция. 

Цялото интервю с проф. Тодор Тагарев може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43