Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намери подходящ гуверньор на БНБ

Добре ще е новият шеф на БНБ да събере по- широка от тясната партийна подкрепа

Процесът на избор на гуверньор на БНБ не беше толкова успешен, а това говори за известна слабост на управляващите, това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Радио Пловдив, след като днес НС не избра на поста предложения от ИТН Любомир Каримански. Той остана единственият кандидат за мястото, след като избраникът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров оттегли кандидатурата си.
 

Левон Хампарцумян поясни, че проблем с управлението на БНБ няма, защото Димитър Радев ще продължи да е начело на БНБ до избора на нов гуверньор. „Той не идва от политическите среди и е професионалист със световно признание“.

Според Хампарцумян здравият разум е надделял да не се избере човек за управител на Националната банка, за когото има някакви съмнения.

"Той не беше най- подходящата кандидатура от възможностите, които има, за да замени Димитър Радев. Разбира се има и ще се намерят и други хора, които да се справят добре като гуверньори, но със сигурност и Димитър Радев може да има още един успешен мандат", каза банкерът.

Той подчерта, че не знае колко време ще се проточи изборът на нов шеф на БНБ и добави, че има достатъчно хора, които биха могли да съберат по-широка подкрепа отколкото тясна партийна. „Законът е направен така, че да може да се изчака необходимото мнозинство и да се намери подходящият човек, който да оглави БНБ“, увери Левон Хампарцумян.

"Важно е той да притежава не само качества като професионална пригодност, организационни способности, опит, репутация, етични стандарти. Този човек ще взаимодейства и ще бъде част от ЕЦБ и трябва да е сравним с колегите си от другите страни на Еврозоната".

Относно коментарите и опасенията, че БНБ ще изгуби суверенитет, ставайки част от Еврозоната, Левон Хампарцумян беше категоричен, че никоя страна в евроструктурите не е загубила своя суверенитет, защото това е доброволно обединение: "И стабилността на валутния ни борд се дължи точно на това", добави той.

"Трябва да престанем да се правим на някакъв балкански селски хитреци, защото подобни неверни твърдения не само не помагат на държавата, а и не отразяват мнението на образованите хора в нея. А точно те, образованите хора, имат най-голям принос за развитието на държавата, а и с плащането на данъците си. Тези, които отправят подобни твърдения, не са голяма част от обществото в страната, а след известно време дори и няма да си спомняме как се казват и кои са били", заяви Левон Хампарцумян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31