Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството не действа като натовско

Проф. Антоанета Христова
Снимка: Ани Петрова

Българското правителсто не действа като натовско. Това заяви политическият  психолог Антоанета Христова в програма "Точно днес" по повод решението на Народното събрание да ремонтира военната техника на Украйна, но да не предоставя бойно снаряжение. 

„Това, което се случи вчера беше ужасна картина. Не казвам дали е правилно, или не, а какви са посланията на правителството и те са, че не се държим като държава членка на НАТО.

Въпреки че официално не пращаме оръжие, ние го правим чрез трети страни. В същото време на българските граждани хич не им е ясно кои плаща сметката. Всичко това е нелидерско и унизително от гледна точка на лъжата и нуждата Зеленски да се намеси, за да спаси правителството“, обясни Антоанета Христова. 

Тя добави, че всичко в правителството е подчинено на това да се запази коалицията, а не е в полза на гражданите и държавата, нито за търсене на реформи. 

„Моят въпрос е защо искаме да запазим това правителство, какво цели правителството и за какво му трябва време, какви са неговите истински цели. Виждаме, че то не е в състояние да направи реформа, а и няма такава задача. 

Защитниците ще кажат – война е, излязохме от ковид, но в такава ситуация са и други държави, които намериха по-ефективни политики от нас. Българското правителство вместо да облекчи живота на гражданите, то той става все по-труден.

Правителството не спазва бюджета, който е гласуван. В момента има поредица от институции, които не са си получили бюджета, който е гласуван, а ние приближаваме момента, в който трябва да се гласува следващ бюджет“, каза Христова. 

По думите й следващият препъни камък за коалицията, който ще е още по-голям, ще е темата за Северна Македония. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08