Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако пипнем данъчната система, никой няма да инвестира у нас


Издръжката на живот у нас надмина 1200 лева на човек. Необходимият нетен месечен доход на един работещ през месец март достигна 1216 лв, изчислиха от КНСБ. 

Това е ръст от 5.9% от началото на годината, а на годишна база увеличението е с 14.8%. С близо 300 лева се е увеличила месечната издръжка на тричленно семейство у нас за една година и вече е 2 189 лева.

В началото на годината анализаторите нарекоха 2022 г. "Годината на голямото поскъпване".  Има ли овладяване на този процес - коментира бившият министър на икономиката Николай Василев. 

Инфлацията вече е основна тема дори за обикновените хора. Все пак, това не е годината с най-висока инфлация, свидетели бяхме на много по-високи стойности, може би просто сме позабравили. Дори през 2008 г. поскъпването на живота бе между 12 и 13 процента.  Но тя не е единственият фактор за наблюдение. Във всяка една от последните 25 години доходите са растели по-бързо от инфлацията. Ако си спомним откъде тръгнахме, тогава, преди четвърт век бяхме много по-бедни, все пак наште доходи растат, макар да не можем да достигнем  развитите европейски страни - смята Николай Василев. 

Според него, половината от проблема идва от прахосническата фискална политика на правителствата през последните няколко години.

"Против съм всякакви диференцирани ставки на ДДС, това са грешни политики които  ще изкривят данъчната система. Това е анти – мярка! Трябва икономически растеж, за който обаче няма нито воля, нито визия. Включително и от новото правителство.  Изходът е държавата да направи всичко възможно за осигуряване на газови доставки в момента. Уви, единственото което се прави в момента е мораториум над тока, което е много погрешно. Трябваше държавата да подкрепи само най-социално слабите и да освободи цените на тока."

Цялото общество обаче очаква някаква митична актуализация на бюджета, но това не е начина. Бюджетът в момента харчи повече от колкото може и това трябва да спре. Неговата стабилизация е задача №1. Втората е – незабавно осигурване на газ, категоричен е бившият министър от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев: 

"Имаше три неща, в които България е най-добра  в ЕС – художествената гимнастика, данъчната система и бюджетната ни политика до 2020 година. Сега, ако унищожим и данъчната система, няма да остане никакъв аргумент, който да накара някой да инвестира в нови производства у нас!" 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08