Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жюстин Томс представя романа "На лунна светлина" в Капана

| обновено на 09.06.22 в 07:41
Снимка: Марина Банделюк

В Пловдив днес ще се състои представянето на първия роман на Жюстин Томс „Clair de Lune” („На лунна светлина”). Срещата с читателите ще се проведе на ул. "Абаджийска" 15 в квартал "Капана", като водещ  ще бъде поетесата Ина Иванова.

През последните 10 години Жюстин Томс работи по темата за гоненията над арменците през 1915 година, Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас. 

В резултат се ражда вълнуващият епос Clair de Lune, който чрез историята на един живот проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век. 

За книгата ще говорят представители на арменската общност в Пловдив, както и авторката Жюстин Томс. Тя пише още: Съпричастни към изданието са всички хора – свидетели на епохата, които авторката е интервюирала, за да бъде разказът по-достоверен, дизайнерката Петя Савова, изработила прекрасната корица, Мариана Мелнишка, един от първите читатели на романа, Зорница София, дала насърчение този текст да бъде завършен, издателство "Ерго" и Мартин Христов. Никой не е забравен. Нищо не е забравено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Посланията на Ботевата поезия през погледа на съвременните поети

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се объръщаме  към духовността, която злободневието често пренебрегва, но без която няма нас и няма утре! Отправяме този поглед към същественото, през поезията на Ботев, завещана ни, за да ни напомня всякога да останем будни!  Срещаме ви с писателя Цветозар Цаков,..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45