Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма пострадали хора в Карловско

В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев коментира от Каравелово частичното бедствено положение в района. 

"В момента съм в село Каравелово заедно със страши комисар Димитър Балев- областния директор на полицията. Тук положението е доста тежко, много сериозна вълна мина през селото, скъса мост, има леко разрушени сгради, но няма пострадали хора. Има майка с дете, които са заобградени с вода, но тяхното евакуиране предстои всеки момент. Най-тежко е положението в село Богдан, което на практика е откъснато от околния свят, тъй като мостовете, които водят към него са разрушени. 

Там на място са кметът на Карлово- г-н Кабаиванов и ген. Дешков- командир на 61-ва Стрямска бригада. На място е и главен комисар Николов- националният директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" , който в момента оглежда коритото на река Стряма, тъй като очакваме едно нова, по-висока вълна и трябва да сме сигурни, че коритото ще поеме водата. Няма информация за жертви и пострадали хора. В село Богдан има три къщи, в които има хора, които трябва да бъдат евакуирани. Наличната техника на пожарната не е достатъчна, за да евакуираме хората. Очакваме хеликоптер, но при малко оправяне на времето, хората ще изчакат в къщите. Няколко пъти разговарям с Димитър Стоянов- военният министър , който е разпоредил да ни се предостави необходимата техника. Разговаряме с ген. Димитър Иванов- командир на вертолетния полк, идват и две военни лодки от Казанлък. С това се надявам, че ще успеем да обгрижим хората в Богдан. След това трябва да се положат грижи за инфраструктурата, тъй като е разрушена" - каза областният управител. 

"Благодаря на "Български червен кръст" , които са готови да се включат с помощи за пострадалото население, но най-важното е да евакуираме хората, след което ще започнем да ги обгрижваме. Вълната, която очакваме, е на база дъжда, който вали в момента" - добави Стоев. 

На въпроса дали има информация за другите пострадали села в района - Розово и Столетово, областният управител отговори, че нещата там не са чак толкова трагични. 

"Доколкото знам и в Столетово има един човек за евакуиране, който може би вече е евакуиран. Там нещата са по-спокойни. Водата в река Стряма е малко повече от нормалното, така че не виждам причини за безпокойство. Разбира се изпратил съм и "Напоителни системи", които имат грижа за дигите на реките, да огледат дигите на реките и където има нужда, ако трябва, да бъдат укрепени" - коментира Стоев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07