Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка техника влиза в бедстващите села в Карловско

Държавата осигурява фургони на хората, останали без дом

В Каравелово и другите две пострадали села Богдан и Слатина рано сутринта пристигна тежка техника. 

Заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов заяви, че вече са направени първите разпределения. Част от камионите вече са потеглили от Каравелово, предстоят огледи на място в останалите две места.

" 40 души от националното управление са на линия тук. "Автомагистрали" разполага с 25 души, 15 камиона, 4 багера, отделно около 10 пътни фирми помагат и те с техника. Всичко, с което разполага регионалното министерство, е налице тук, за да отстранява щетите по пътната мрежа. Почистване на пътищата, мостовите съоръжения, има паднали мостови съоръжения, на които трябва да се направят подходи. Вече след това ще мислим за възстановяване и за изграждане на нови", каза Христов.

Организацията на военните, които вече 4-и ден са в засегнатите от водната стихия села, коментира бригаден генерал Деян Дешков:

"Днешния ден, съвместно с всички останали институции, които са на терена, армията специално, защото не само 61-ва бригада, участваме в Каравелово с 20 военнослужещи, съответно с необходимите им материални средства, с 20 военнослужещи в Слатина и 40 военнослужещи от ВВС, които ще бъдат за село Богдан. Това е за днешния ден. Довечера на оперативката, която ще направим между 18.00-1830 ч., както вчера направихме за организация и разпределение на допълнителна техника, личен състав и на база свършена работа, ще видим вече какво ще е необходимо за утрешния ден. За днешния ден, за двете групи - за Каравелово и Слатина са от 61-ва бригада, а за Богдан 40-те човека са от Крумово и Графа, говорим за двете бази на ВВС".

Доставките с вода и трайни продукти се разпределят от кметовете. В момента най-важното е да се коригира коритото на реката, защото няма такова, заяви кметът на най-засегнатото село – Богдан, Христо Иванов.

Хората са по-спокойни, напреднахме с изваждането на тинята от домовете, подчерта от своя страна кметицата на Каравелово Славка Червенкова. 

136 доброволци помагат на хората. 29 багери, булдозери и самосвали са на място и помагат в разчистването. 

В интервю за Нова телевизия военният министър Димитър Стоянов заяви, че на останалите без жители на пострадалите села държавата ще осигури фургони. 

На първо време се търсят контейнери, за да може да се настанят временно хората, след това да се търси и друго решение, надявам се, че държавата ще влезе наистина в час, отбеляза Димитър Стоянов. Контейнерите са климатизирани и отоплени, уточни той. Министърът съобщи още, че междуведомствена комисия ще направи оценка на щетите и след това ще подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

публикувано на 30.09.24 в 21:31

Маестро Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души.  Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани..

публикувано на 30.09.24 в 16:32

12 загинали и над 100 ранени пешеходци в Пловдив от началото на годината

Над 440 са пътнотранспортните произшествия в Пловдивска област от началото на годината до днес, като загиналите са 40 души, а ранените са 540 – съобщи инспектор Стоян Войводов от сектор "Пътна полиция" в Пловдив. Акцентът на полицейската акция, проведена в Пловдив от май до септември, е пешеходците и водачите на индивидуални превозни средства..

публикувано на 30.09.24 в 15:26

Бум на пияните, дрогираните и неправоспособните шофьори в Пазарджик

От началото на годината до края на август на територията на област Пазарджик са регистрирани общо 457 катастрофи, съобщи на пресконференция старши инспектор Христо Георгиев, началник на „Магистрална полиция“ в сектор „Пътна полиция“. Той уточни, че те са с 31 повече от миналата година. Тежките катастрофи са 174 или с три повече. Загиналите на пътя са..

публикувано на 30.09.24 в 14:11

Баща и син са в пловдивска болница след катастрофа в Борино

В Борино 54-годишен мъж се е ударил с автомобила си в електрически стълб и го е разцепил на две, съобщиха от полицията в Смолян.  При удара мъжът и неговият 19-годишен син, който е бил в колата, са пострадали и са откарани в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.  И двамата са с фрактури на основата на черепа и охлузни рани по главата, няма опасност за..

публикувано на 30.09.24 в 13:36