Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалстарт - ЦИК ще определи ръководствата на двете РИК за Пловдив и областта

| обновено на 05.02.23 в 12:59

Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на 16 РИК-Пловдив град и 17 РИК-Пловдив област. Това стана ясно след проведените днес от областния управител на област Пловдив Ангел Стоев политически консултации за провеждането на изборите на 2 април 2023 г.

За състава на 16 РИК политическите сили постигнаха консенсус за председателското  място. Те приеха предложението на коалиция ГЕРБ-СДС – Калоян Сухоруков, който оглавяваше РИК на изборите за 47-ото Народно събрание.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие за двете заместник-председателски места.  Кандидатурите са три – коалиция "Продължаваме промяната" предложиха  за поста Стоян Мемцов, ПП "Движение за права и свободи" – Васил Петров, ПП "Възраждане" – Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от коалиция "БСП за България“.

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област също ще се определи от ЦИК, след като и тук партиите не се споразумяха за поста. Бяха предложени две кандидатури – коалиция ГЕРБ-СДС предложи Янко Радунчев, който и на предишните избори оглавяваше комисията, а коалиция "БСП за България" – Ваня Костадинова.

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са съответно кандидатите на коалиция "Продължаваме промяната" – Иван Кърчев и на "Възраждане" – Сузана Николова.

Секретарското място в 17 РИК - Пловдив област също не бе спорно, тъй като само ДПС предложи свои кандидат, който е досегашният секретар Ферат Мурат.

При това положение  документите за двете избирателни комисии ще бъдат изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК.

Комисиите ив двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са четири – председател, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за коалиция ГЕРБ-СДС, 4 места за коалиция "Продължаваме промяната", по 2 места за ПП "Движение за права и свободи",  ПП "Възраждане" и  коалиция "БСП за Българи"“, по 1 място за коалиция "Демократична България – Обединение" и коалиция "Български възход".


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27

Почина журналистът и автор на "Великите европейци" Пламен Асенов

Внезапно ни напусна Пламен Асенов. Авторът на поредицата "Великите европейци" само преди седмица представи петия том с истории за забележителни личности, разказани в ефира...  Пламен Асенов е журналист от 1981 година. Работил е за вестниците "Нов живот" - Кърджали, "Демокрация" и "Подкрепа". От 1991 до 2005 е журналист в българската редакция на ВВС...

обновено на 23.05.24 в 09:27