Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има резон всички бизнеси да получат по-ниско ДДС

Вместо да търсим отделните групи от стоки, да има 18% ДДС

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Финансовото състояние на държавата и сценариите за развитие на публичните финанси, в съответствие с предложената от Министерството на финансите (МФ) концепция за проектозакон за държавния бюджет за 2023 г. –  събеседник икономистът от ЕКИП Стоян Панчев

Спасение срещу риска от фалит на държавата или екзотични и шокиращи са идеите за данък „свръхпечалба“, връщането на ДДС на ниво 20% и др.?

Стоян Панчев каза: "Акцентът днес е, че МФ вместо да представи експертен поглед за дефицитите на публичния бюджет, през миналата седмица продължи разговор с почти истеричен тон, твърдейки че ще вземем заем от МВФ и ще се разпадне Валутния борд. Това не са прогнози, характерни за МФ. Вместо да канализират разговора в експертен план, нещата се превърнаха в истерия. Дискусията бе поставена в грешен тон."

"Някои от предложенията са екзотични, други от тях са разумни, напр. да се провокира разговор за намаленото ДДС, къде да остане и къде да се разшири като мярка", посочи Стоян Панчев. По думите му обективно е ясно, че има дефицити в бюджета, въпросът е какви ще са мерките за дългосрочно справяне с проблемите. 

Връщането на 20% ДДС: "Това, което ме притеснява е, че ще имаме увеличаване на цените, когато върнем тази ставка. Това е почти сигурно, че ще се случи, от друга страна ще има по-големи приходи за бюджета. Тук благодарение на лошата комуникация от страна на МФ имаме разговор, който се разпилява във всички посоки. Няма яснота какви са целите на МФ с този бюджет, който ще предложат април месец на народните представители."

Свръхпечалбата: Този данък, предложен от МФ предвижда допълнително облагане за всички юридически лица в България. Това е неприемливо, особено за малките фирми у нас. Този тип данъци се налагат за няколко сектора, но е спорно дали да се прави за всички.

Може да чуете още от звуковия файл, по темата:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Цветанка Андреева

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство...

публикувано на 13.06.24 в 10:54

Когато двама се карат, зрителят сменя канала и идва "Величие"

Ниската избирателна активност на последните избори се дължи на това, че партиите много повече говореха помежду си, отколкото с избирателите. О сновните две политически сили влязоха в камапнията с огромно напрежение помежду си, а тръгнеш ли веднъж по тази линия на конфронтация, много трудно можеш да спреш, коментира специалистът по PR и комуникации доц...

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Имаше ниша за нов политически субект като "Величие"

„ Изборите ясно показаха, че вече очевидното заявено, че има територия за нов политически субект у нас “ – заяви в и нтервю за Радио Пловдив политологът Теодора Йовчева . „ Това не е изненада, тъй като този, който изучава политическата система в България, установява, че тя има доста отворен характер. Възможно е нови субекти да навлязат и..

публикувано на 12.06.24 в 15:46

Юни - месец на сколиозата

Месецът на сколиозата се провежда всяка година през юни в Европа и Америка, а тази година събитието ще се отбележи и у нас в редица градове.  Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото за симптомите и последствията от сколиоза, да популяризира българските постижения в областта на кинезитерапията, ортопедията и хирургията, да..

публикувано на 12.06.24 в 15:42

Хората имат нужда от лидери с ценности

Марина Кисьова де Хеус е учредител на  Фондация "Екатерина Каравелова" и лидер на женското движение "ТЯ в България". През 2021-а година Станислава Рашева, доктор по философия и магистър по културология, я номинира за "Човек на годината". Според нея, Марина е пример за тих лидер, не търси известност и показност, а с дейността си успява да изгради..

публикувано на 12.06.24 в 15:10