Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата „Ресто“ в Пловдив

| обновено на 04.04.23 в 16:26
5
Снимка: Личен архив

„Те, ако не са лудите хора, ние ненормалните ще умрем от скука“

Из разказа „Фитнес“

На 8 април, от 19 часа в Jazz cafe Plovdiv, Бистра Величкова представя новата си книга с разкази, с участието на група „На червено“. Книгата ще представи Силвия Димитрова.

Бистра Величкова е журналист и писател. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна“ получава първа награда на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, Хасково, 2015 година. Втората ѝ книга, стихосбирката „Бог в очакване на дилъра“, е номинирана за наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“, през 2018-та година.

Тя е доктор e по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по Европейски науки в Университета в Твенте и Университета в Мюнстер. Нейни творби са награждавани на множество литературни конкурси, както и публикувани на английски език в списанията „Drunken Boat“ и „Catamaran Literary Reader“. Преведени са на руски и персийски език.

Книгата „Ресто“ е посветена на баба ѝ д-р Бистра Тодорова, педиатър. Тя съдържа 30 разказа, провокирани от реални житейски истории и хора. Разказът „Завой“ представя личната история на авторката, свързана с нейната баба.

Аз имах колебания за заглавието и като събрах разказите ми се стори, че това заглавие най-много обобщава това, което е вътре в книгата. „Ресто“ е заглавие на един от разказите. В самия разказ става дума за една продавачка, която връща ресто, това читателите ще го разберат. Но, може би, рестотото е това, което остава да вземем. Някой ни дължи нещо, било съдбата, било животът, има нещо да ни върне. Но, в крайна сметка, животът не връща ресто и трябва всеки да си носи кръста, и да си поеме съдбата. Може би, нещо такова съм си мислила, не знам. Може би, хората биха имали други интерпретации.

Наистина се вдъхновявам от реални хора и историите им. Може би, това е следствие от професията ми. Като журналист, винаги, са ми били интересни хората и техните истории. В журналистиката, винаги, съм усещала едно ограничение да ги оцветя, да ги опиша по-задълбочено, защото там трябва да е по-стриктно, по-кратко и сухо, няма прилагатeлни. В художествената литература имам повече свобода да използвам реални хора и да задълбоча това, което искам да кажа за тях. Понякога, животът е много абсурдно нещо, много непредвидимо и е впечатляващо да видиш някой човек, как се справя и как оцелява“, откровена е Бистра Величкова.

„Ресто“ е първата книга, която тя представя в Пловдив.

„Наистина се вълнувам да бъда в Пловдив, защото за мен е много специално място, място с много културен заряд. Истинска чест е за мен, че ще мога да представя книгата си в това културно средище“, казва още Бистра Величкова, в интервю за предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18