Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев в момента очевидно играе защитна игра

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че няма да подаде оставка. По темата Антоанета Петричанска разговаря с адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

Адвокат Величков беше категоричен, че вече на всички в България е ясно какво се случва по върховете на съдебната власт. Той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че ако Борислав Сарафов не подаде оставка до утре, лично ще подаде предложение във ВСС.

„Това е реципрочен ход. Той наричаше днес замеснтика си лицето Борислав Сарафов. Да не забравяме, че преди това пък Борислав Сарафов поиска оставката на своя заместник Ясен Тодоров. В същото време шестимата прокурори от ВСС, които уверено стояха три години и половина зад Иван Гешев като главен прокурор, на два пъти го избраха, след това на два пъти го спасиха, те пък поискаха освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. И стана така, че всеки на всекиго иска оставките. Прилича малко като в детската градина – на ти си куклите, дай си ми парцалките. Но тук нещата са много по-сериозни. Явно политическите кланове разместиха пластовете, до такава степен, че техните протежета във върховете на съдебната власт, се сбиха помжду си като малки деца. А най-сърдитото дете го играе самия Иван Гешев, който казва, че политическият боклук трябва да бъде изчистен от НС. Само това изречение е достатъчно основание да му се иска освобождаването за уронване на престижа на съдебната власт. Аз смятам, че няма главен прокурор или въобще магистрат в Европа и целия цивилизован смят, който някога да е поискал да се изчиства политическия боклук. Но оставяйки това на страна, в момента очевидно Гешев, който е с доста свръх его, играе защитна игра, показвайки и късайки оставки, за да запази поста си. Тъй като явно счита, че иначе би се изтеглил позорно от властта“, каза още Величков.

Той беше категоричен, че никой в България не може да предвиди какъв ще бъде крайният резултат.

Цялото интервю с Велислав Величков можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33