Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда "Питагор" за доц. Ангел Джамбов от МУ-Пловдив

Наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината беше връчена на доц. д-р Ангел Джамбов от катедра „Хигиена“ на Факултета по обществено здраве при МУ-Пловдив.Той е носител и на наградата Питагор за млад учен за 2019 година.

Д-р Джамбов е магистър по медицина. Научните му изследвания са свързани с действието на физическите и социалните фактори на градската и работната среда и влиянието им върху индивидуалното и колективното здраве сред различни популационни групи. Съавтор е на 8 глави в 3 книги и 2 учебника. В първо по рода си проучване в долината Ин (австрийските Алпи) по идея на д-р Джамбов е установено, че хората, чийто дом е заобиколен с повече растителност, имат значимо по-нисък риск от артериална хипертония или хипотония. 

В работите на д-р Джамбов са изчислени социално-икономическите загуби (≈ 300 млн. евро) за България, дължащи се на случаите на миокарден инфаркт, разстройства на съня и психо-физиологичен стрес вследствие на експозицията на транспортен шум в жилищната среда. За своите научни проучвания и рабта в момента той разказа в програма "Точно днес". По думите му силният шум и замърсяването на възудуха мога да доведат  до стрес и депресии и неусетно да окажат влияние върху здравето ни.

" Към момента изследваме - в няколко проекта с колеги от СУ и БАН, влиянието на замърсяването на въздуха точно върху сърдечно-съдовите заболявания, диабет и асмата при деца, като и в МУ в Пловдив започнахме два проекта, които комплексно ще разгледат влиянието както на тези вредни фактори на средата, така и на защитните фактори  - като контакт с природата и др. в градската среда върху населението в голяма представителна извадка, но това проучване точно започва в момента", обясни доц. Джамбов.

Той допълни ,че  у нас до 20% от преждевременната смъртност може да се свърже с атмосферното замърсяване.

"За  Бълария, това което в скорошен доклад, съвместно с  колеги от САЩ установихме е, че преждевременната смъртност от най-честите хронични заболявания - не само дихателни, но и сърдечно-съдови и диабет, между 10% - 20%, всъщност  могат да се свържат с атмосферното замърсяване. Тоест в страната по консервативни изчисления около  между 11 до 14 хиляди случая годишно са свързани със замърсяването на въздуха, което е много стряскащо. Обикновенно поведенческите рискови фактори или чисто  медицинските като хипертония, тютюнопушене, нездравословно хранене са много силно свързани със  смъртността, но замърсяването на въздуха се подрежда у нас се подрежда на 7 място като причина за преждевременна смъртност, което за фактор на околната среда е много стряскащо наистина", допълни ученият.

Според него шумовото замърсяване много често не представлява интерес у нас, но е също причина за заболявания и може да се нареди на второ място след замърсяването на въздуха като принос за преждвременната заболеваемост, защото шума действа като стресов фактор.

Целият разговор с доц. Джамбов е в прикачения звуков файл.


С наградата „Питагор“ за утвърден учене и проф. д-р Виктория Сарафян от Медицински университет – Пловдив.Тя е изявен учен, изследовател и дългогодишен и уважаван преподавател в Медицински университет – Пловдив. Ръководител е на Катедра „Медицинска биология“ и на Направление „Молекулна и регенеративна медицина“ към Научноизследователския институт към същия университет.


По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14