Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва дългоочакваният ремонт на Хуманитарната гимназия

Стартът на дългоочакваните строителни дейности в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - Пловдив ще бъде даден днес. На церемонията ще присъстват министрите на  образованието и науката и на културата проф. д-р Галин Цоков и Кръстьо Кръстев, депутати и представители на местната власт.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов подписа договора за възлагане на обществена поръчка за реставрация на сградата. Контрактът е с фирмата-изпълнител „ВДХ“ АД (някогашната „Водстрой“) и включва основен ремонт, консервация и реставрация, прилагане на мерки за енергийна ефективност и благоустрояване на дворното пространство. 

От общината посочват, че необходимите средствата са 6 580 000 лева. Министерствата на образованието и на културата осигуряват 3,5 млн. лева, в бюджета на Пловдив има отделени 173 000 лева. 

По проекта предстои подмяна на цялата покривна конструкция, която ще бъде демонтирана, дървената част под нея ще се импрегнира, а гредите по дюшемето ще бъдат обследвани и монтирани наново. Ще бъде направена реставрация и консервация на фасадата, като всички материали и смеси са съгласувани с НИНКН. 

Предвидена е подмяна на дограмата, която е близо 2000 квадрата и трябва да бъдат демонтирани 228 броя прозорци. Тези, които са в добро състояние, ще бъдат запазени и реставрирани, но по-голямата част е изметната, затова дограмата ще бъде подменена с дървена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

Свързани новини

Нужни са още 3 млн. лева за ремонта на Хуманитарната гимназия

На този етап има осигурени 3,5 млн. лева за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив . От тях 2,7 млн. лева идват по подписан договор с район Централен и Министерството на културата, а 800 000 лева са от Министерството на образованието и науката. Това стана ясно на старта на ремонтните дейности на най-старото училище в Пловдив, паметник на..

публикувано на 26.06.23 в 11:24