Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството произвежда 40% от парниковите газове

2
Снимка: pixabay

Строителната индустрия е отговорна за около 40% от глобалните емисии на парникови газове, което оказва влияние върху климатичните изменения. Това коментира архитектът Веселин Веселинов, който е и част от платформата Климатека.

“Влиянието на строителството върху околната среда е голямо. През изминалата година в световен мащаб на седмична база е била застроявана площ с размерите на Париж. Очаква се до 2060 г. общата сградна площ в световен план да се удвои, съответно и риска за околната среда ще се увеличи многократно.

Строителството и процесите на производство на стомана и бетон отделят огромни количества вредни емисии, които са отговорни за консумацията на 30% от глобалните залежи на питейна вода.

Всяка година се произвеждат около 4 милиарда тона цимент, които се влагат в около 30 милиарда тона бетон и цената на това се равнява на глобални емисии на въглерод. Те са сравними с емисиите, които отделя световната авиация, т.е. около 7% от всички вредни емисиите.

Стоманата пък отделя два пъти повече въглероден диоксид спрямо собственото си тегло, т.е. 1 килограм строителна стомана отделя 2 килограма въглеродни емисии”, обясни архитект Веселинов.

Той добави, че по време на производството на стомана се образуват и други замърсяващи елементи, които допринасят за увреждане на почвата, на растителните култури и е една от причините за появата на киселинни дъждове.

Според архитекта използването на по-щадящите строителни материали не би оскъпило цената на имотите, тъй като самият им добив е по-евтин, а това от своя страна би направило и транспортните разходи по-ниски. Причината да не се използват е, че вече другите са се наложили през годините в масовото строителство.

Щадящи материали са конструктивното дърво, шперплата, сламата, глината, целулозата, индустриалният коноп, различните вати. По думите на арх. Веселинов те са въглеродно неутрални и премахват от атмосферата същото количество въглеродни емисии, което е необходимо за техния добив и производство.

“Всички тези традиционни материали имат и съвременни приложения и те се произвеждат не само в Европа, но и в България. Такъв тип са модулните панели с топлоизолация и пълнеж от слама”, коментира арх. Веселинов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03