Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божков и Борисов са съперници за благоволението по "Магнитски"

Неизвестни и противоречиви са точните обстоятелства около завръщането на Васил Божков в България, а самото му  връщане е  продължение на разговор с много субекти не само в Бължария, каза в предаването „Точно днес“ политическият анализатор Явор Сидеров.
     

По думите му Божков се опитва всячески да излезе от списъка „Матнитски“ и връщането му в известна степен е продиктувано от това. От друга страна няма как това връщане да не размести пластовете в България, като се има предвид, че основният му враг тук е Бойко Борисов и той може да е пряко засегнат от евентуалните му показания.

 „Гледам на началото на настоящия политически сезон като на един вид съперничество между Бойко Борисов и Васил Божков за благоволението на чиновниците по „Магнитски“.

Явор Сидеров смята, че цялата идея е очистване от корупцията, но не е ясно накъде ще тръгнат нещата. Той открои като знакова тишината около името на Делян Пеевски, който също иска да излезе от списъка.

Логично е да се търсят връзки за контекста на събитията, включително и убийството на Алексей Петров, но информацията прекалено малко на този етап, смята аналиаторът. Това, което знаем е, че има радикализация, която се дължи на външна намеса, именно през закона „Магнитски“

Явор Сидеров очаква яростна борба за контрола над службите по оста президент- изпълнителна власт.

По отношение на двувластието в МВР, назовано от премиера след отказа на Румен Радев да освободи главния секретар, както министърът на вътрешните поиска, политологът коментира, че във всички власти има многовластие и това пречи на държавата във всичките си институции да функционира нормално.

"Това е хроничен проблем за българската власт, която е парцелирана и феодализирана, което е напълно недопустимо. Това е „Ахилесовата пета“ на България“.

Явор Сидеров определи като недопустимо и самоуправството, което се видя с убийството на шофьора, блъснал дете в село Прилеп. Това е много тревожен факт и знак за разпад на държавността.

"Усещането е за анархия. Държавата трябва да влезе във всички свои функции и да прилага абсолютно безкомпромисно".

Двата компонента на развалата в държавата са липсата на политическа воля и корупцията, каза още Явор Сидеров.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45