Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

Холдинг КЦМ 2000 подпомага успешни студенти за пета поредна година

За пети път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000  представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2023/24 година. Седемте талантливи младежи са от различни учебни заведения в страната и учат в различни специалности. Те са победители в конкурса за есе на КЦМ на тема „Металите и горивото на бъдещето“ и „Рудните полезни изкопаеми и развитието на човешката цивилизация“.

На официална церемония по подписването на договорите за стипендиите младите хора бяха приветствани от главния изпълнителен директор на холдинга инж. Румен Цонев.

„Ние наистина сме убедени, че на младите хора трябва да им помогнем да учат повече, да се развиват, защото така те ще получат удовлетворение от всичко, което правят, тъй като знанието е най-голямото удовлетворение, което можем да изпитаме. А че България има нужда от знаещи хора, това е безспорно. Вървете напред, убедени сме, че ще бъдете успешни“, обърна се към стипендиантите инж. Цонев.

Носителите на тазгодишните стипендии учат в много различни специалности от икономика и стопанско управление, до химия, биохимия, информатика и машинно инженерство.

Владимира Димитрова е пловдивчанка и е завършила Търговската гимназия. Тя следва Бизнес икономика в УНСС в столицата и е в четвърти курс. Смята да инвестира стипендията в обучението си. Четвъртокурсничката вече е била на стаж в отдел „Човешки ресурси“ в КЦМ и обмисля възможностите да работи в компанията.


Станислава Василева е второкурсничка в Химикотехнологичния университет в София и учи химично инженерство. Момичето също иска да вложи средствата в образованието си.

Християна Канзова е бакалавър от Химикотехнологичния университет в столицата. Тя ще следва магистърската програма Биомедицинско инженерство, но в същото време работи като биолог в Института по невробиология към БАН. Тя ще вложи стипендията на КЦМ в бъдещото си развитие, тъй като смята, че нищо не приключва със завършването на университета.  

На церемонията присъстваха също Дария Василева от Университета по национално и световно стопанство, която учи „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“ и студентът от Техническия университет Калоян Димитров, който е в специалността „Стопанска информатика“ и също е бил стажант в КЦМ. 


Важен критерий за спечелване на тазгодишната стипендия бяха успешно положените изпити от предходната учебна година с успех не по-нисък от много добър 4,50. А конкуренцията между кандидатите е била изключително силна, обясниха от ръководството на ХОЛДИНГ КЦМ 2000. Оттам припомниха, че Стипендия КЦМ е учредена през 2019 година и оттогава досега са подкрепени близо 40 студенти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03