Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По политическа култура сме във времето на Алеко

В контекста на геополитически конфликти, войни, терористични атаки, нарушена комуникация между управляващи, опозиция и в самото управление, в каква кондиция е българският избирател и успява ли да се ориентира за посланията, които партиите и политическите им представители изпращат –  отговор на въпроса от психолога Иван Игов.

По думите му, избирателят отдавна е претръпнал от всичко, което става в българското политическо пространство. "Местните избори обаче имат особеността, че хората, за които гласуваме, са по-познати отколкото другите. Затова е добре да се гласува за тях или против тях".

В отговор на въпрос дали посланията на партиите са стигнали до хората, Игов подчерта, че всички казват едно и също. 

"Всички ще строят паркове и паркинги и всички ще урбанизират града. Какво означава това обаче...не знаем. Най-лошото обаче, което се случва в българското политическо пространство, е че всички, които дойдат на власт,  искат да правят нещата отначало. Никой не казва - ето,  досега е направено това и това, което е хубаво, затова ще го запазя и ще започна следващото. Това не чувам!"

Игов отрече  българинът да подхожда към всичко с нагласа на недоверие и отрицание.

"Ако погледнем народопсихологията на българина, той винаги се е опитвал да гледа напред и в най-тежките времена и затова е оцелял. В момента виждаме по-скоро едни кресльовци, които, за да ги забележи някой, трябва да бъдат гръмогласни и да оплюват противника си.  Но цялата политическа култура и по света е същата. Аз бих препоръчал да не им вярваме. А за да искаме да повярваме, да видим какви са реалните неща - вече има достатъчно източници на информация."

Времето на месиите не е отминало. Популизмът по света е в същността си месианство. Като пример, Игов посочи Доналд Тръмп, "който продължава да бъде конкурентен в момента и почти съсипа Америка, но хората продължават да му вярват, защото искат ... просто да бъдат съсипани. И при нас е така. Вярваме на хора, които говорят  неща, които са лесно смилаеми, обещават неизпълними неща, но те ни харесват и ние ги избираме като месии уж да ни спасят. Накрая се чудим защо не е така".

По думите на Игов, по политическа култура сега България е във времето на Алеко Константинов.

За социологическите проучвания, той бе категоричен, че социолозите не знаят как да мерят нагласи. "Те мерят мнения. При това - не тайно, а ти звънят на вратата. Ясно е, кой си ти. Не умеят да мерят и статистически. Това, което трябва да се мери, са нагласите, които са по-дълбинни и те не се променят толкова бързо, колкото се променят мненията. Но за това има специални модели, които за съжаление, са сложни, струват много пари и няма кой да ги плати. Затова по-лесното е ...да ти дам някакви пари, пък ти си напиши каквото искаш и ми дай някакъв резултат."

Игов бе категоричен, че без значение дали ще са спечелили "нашите" или "вашите", те ще започнат от един момент нататък да  правят почти една и съща политика.  

"Проблемът е, ако както в Словакия, дойдат крайно десни или крайно леви, понеже те се финансират от една и съща касичка и тя е извън България, например в Русия, може да ни създадат проблеми. Но ако са другите, които слушат и едното посолство, и другото, и третото, може  най-накрая да послушат и избирателите си, защото все пак ще искат пак да ги изберат. Всички го правят по еднакъв начин - в началото се пенят, пенят, а после правят каквото трябва или каквото искат от тях".

Интервю - звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31
Д-р Александър Симидчиев

Телемедицината е иновативният начин за диагностика и превенция

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето.  Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина.  Това съобщи в програма "Точно днес" доктор Александър Симидчиев,..

публикувано на 14.06.24 в 14:29