Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От години има интереси здравеопазването да стои в хаос

Иван Димитров, председател на УС на Федерация Бълагрски пациентски форум
Снимка: Ани Петрова

Хаосът продължава вече седмица след въвеждането на електронните рецепти. Министърът на здравеопазването обаче е категоричен, въпреки упреците, че електронните рецепти трябва да останат. Позицията на пациентските организации пред Радио Пловдив коментира Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“.

Той обясни, че получават сигнали на пациенти, които не могат да закупят предписаните лекарства от личните си лекари. ,,Трябва да се погледне защо се случва това’’.

Според него въвеждането на е-рецепти показва уродливостта на Българската здравна система, защото ,,докато можехме да ги купуваме без рецепти, те съществуваха на пазара. След като се появи електронната рецепта и нещата трябва да бъдат видими – изведнъж лекарствата изчезнаха’’.

Председателят на Българския пациентски форум твърдо заяви позицията си, че фармацевтите нямат право да сменят лекарства в терапията на който и да е пациент, тъй като ,,трябва да ни лекува нашият лекар, а не човек, който не ни познава и не знае нашето лично заболяване’’.

Иван Димитров уточни, че политическата воля отсъства в здравеопазването, но ,,от много години има желание българското здравеопазване да стои в хаос. Не се прави по този начин, по който се случва в България. Ние израждаме всеки път нещо добро като медицинска практика и сътворяваме уродлив нов вариант на здравеопазване’’.

Димитров разказа своя личен опит, че фармацевт преди години е опитал да смени лекарството му и ,,повярвайте ми, едвам ме спасиха от болницата. Има лекарства, които не могат да се сменят, а смяната на всяко лекарство, което не е по медицинско предписание, е риск за здравето и живота на всички пациенти’’.

Той коментира, че трябва да се уточни проблемът с липсата на лекарства, защото не стига, че ,,пациентът е най-болният и най-бедният в Европа, ами отново да бъде сложен в стресова ситуация и да се чуди как да се спасява’’.

Димитров обобщи, че МЗ трябва да контролира аптеките дали регулярно внасят лекарства и допълни, че генеричната замяна е интерес, тъй като ,,част от дистрибуторите внасят и оригиналните, и генеричните медикаменти.’’

Чуйте повече в интервюто на Неда Велкова с Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03