Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без промяна в електоралната картина, ГЕРБ-СДС отново първи

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

При парламентарни избори днес коалицията ГЕРБ-СДС ще е първа политическа сила, а ПП-ДБ ще имат със 7% по-нисък резултат и ще останат втори. Това показва проучването на изследователски център "Тренд", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партиите и актуални теми.

Според Евелина Славкова от "Тренд" промяна в електоралната картина няма да има, тъй като ако днес се проведат нови избори ГЕРБ-СДС ще получат 24,8% от гласовете на избирателите, а ПП-ДБ – 17,8%. "Възраждане" запазва третата си позиция с 13,6%, следвана от ДПС с 13,8%. Пети остават  БСП с 9,6%, а ИТН успяват отново да надскочат 4-процентната бариера с резултат 4,8%.


"Всички останали формации са под 4-процентната бариера. Т.е., освен че виждаме някакво застиване на политическата картина, не виждаме и динамика вътре сред политическите партии, които в момента са част от Народното събрание. В сравнение с минаата година няма огромна динамика и в процентнно отношение, и по отношение на подредбата", поясни тя. 

Според нея ротацията на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел няма да доведе до някаква съществена промяна, т.е. очакванията на хората не са грандиозни в това отношение.


"Тествахме един важен въпрос, който касае цялото българско общество и се случи през декември, а именно промените в Конституцията, които се приеха от едно стабилно конституционно мнозинство. Но 46% от българското общество съвсем не е наясно какво се случвало, когато е била отворена Конституцията. Което само по себе си за мен е малък проблем", посочи Стоилова.  

По думите ѝ 17% от обществото посочват, че одобряват тези промени в Конституцията, 30% са на обратното мнение, т.е. не одобряват и 46% не са запознати с тези промени. Като цяло сред запознатите преобладава негативното отношение спрямо промените в Конституцията.

Тя посочи, че подкрепата за институциите за съжаление не е особено голяма. 

"22% е подкрепата за кабинета през януари тази година, а през миналата тази подкрепа беше 20%. Парламентът традиционно получава най-нисък дял положителни оценки в рамките на 15%. Но през януари не забелязваме задълбочаване на тежка ерозия спрямо институциите. Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета Денков. При избирателите на ГЕРБ, съотношението е 4 към 10 - всеки четвърти симпатизира, но повечето имат отрицателно отношение. При симпатизантите на ДПС само 1/3 имат положително отношение към кабинета", обясни Славкова.  

Според нея при депутатите се е променила подкрепата на симпатизантите на ГЕРБ, но предстои да се види какви други промени в оценките на избирателите ще се случат след т.нар. ротация.

Без съществена промяна е и оценката за работата на президента - 36% го оценяват положително, а отрицателно - 52%, каза още Евелина Славкова. 

Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст 18+, по поръчка на "24 часа". 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52