Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Общинския съвет дебатират проектобюджета на Пловдив

Бюджетът на Пловдив е на обща стойност близо 684 милиона лева. От тях 383 милиона 772 хиляди лева са субсидия от централния бюджет за делегираните от държавата дейности, а от местни приходи очакваните приходи са за малко над 300 милиона лева. 

Заместник-кметът по финанси Женя Петкова заяви, че това е бюджет на преход между два мандата. Той е изготвен на базата на реалното изпълнение на бюджета за миналата година. Освен довършване на започнатите ремонти, акцент и започването на нови инфраструктурни проекти. „Този бюджет предвижда мащабни инвестиции в детски ясли, градини, училища и общежития, благоустрояване на градската страна, социалната и административната структура, чистота на града, проектиране на паркове, зелени пространства и поливни системи. Особено внимание е отделено и на културната инфраструктура, обогатяване на културния календар на Европейската столица на културата“, каза Жени Петкова. 

В момента представители на отделните групи в ОбС представят своите искания и предложения за финансовата рамка на града, които са на обща стойност близо 30 милиона лева. Първи взе думата Борислав Инчев от „Браво, Пловдив“, който обясни, че в бюджет не са включени всички предложения на групата, включително 100 хиляди лева за велоалеи, фонд за архитектурни обледвания на сгради, които са паметници на културата, както и 300 хиляди лева за поливна система и ремонти на Младежкия хълм. В залата има и много граждани, които следят дебатите по проекта на бюджет.

Николай Гюров от ПП-ДБ каза, че групата няма да подкрепи бюджета. Според него има риск Община Пловдив да изпадне във финансови затруднения, а за да не се стигне до това, трябва да се оптимизират разходите и да се направи финансов анализ на просрочени задължения.

Председателят на бюджетната комисия в ОбС Спас Шуманов от ГЕРБ защити финансовата рамка на града и се опита да опровергае критиките към проекта. Той завърши изказването си с реплика на Адам Смит – „Добрият бюджет е балансираният бюджет“. Ивайло Димов от ИТН представи и предложенията на групата, а сред тях – средства за ремонт на улица „Славееви гори“ и проектиране и изграждане на детски и фитнес площадки в различни райони на града.

Илия Гатев от БСП също заяви в зала, че групата на столетницата няма да подкрепи проекта на бюджет, а една от причините - увеличение на щатовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е шести по заплати в страната, Смолян - предпоследен

 През първототримесечие на тази година  средната месечна работна заплата в област Пловдив е 1 859 лева, като за март е 1910 лева. За една година тя е нарастнала с 16,4 на сто в обществения сектор и с 15,4% в частния, сочат данните на Териториалното статистическо бюро – Юг.  По размер на средната месечна работна заплата Пловдивска област заема..

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Пловдив иска нови камери за видеонаблюдение по пътищата

Община Пловдив ще настоява за  5 от новите 65 камери за видеонаблюдение по пътищата на МВР, съобщи в началото на днешната общинска сесия кметът Костадин Димитров след питане от страна на групата на ПП - ДБ относно проекта за видеонаблюдение.  Общината ще кандидатства и с проект, като този в Народното събрание, при който може от камерите, които са..

обновено на 16.05.24 в 12:51

Променят разписанията на първите и последните автобуси в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на разписанията на част от автобусните линии.  В предложението се премахват първите и последни курсове на някои от тях заради недостига на шофьори и отпадналата необходимост от прекалено ранни и късни автобуси.  В някои от случаите пък се добавят курсове. Предложението беше прието с 24 гласа..

публикувано на 16.05.24 в 11:50

Съветниците преразпределиха средства от бюджета

С 35 гласа „за“ и 7 против общинските съветници приеха изменението на бюджета на Община Пловдив и на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от общинските дейности. Така се преразпределят над 2 045 000 лева.  С изменението 600 хиляди лева са предвидени за ремонта на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и..

обновено на 16.05.24 в 11:14

Бизюрев призна, че само той е нанесъл ударите по Малинов

Основен свидетел по това дело е Рангел Бизюрев, сочен за извършител на убийството.  Рангел Бизюрев свидетелства, че само той е нанесъл ударите по Димитър Малинов, като близнаците не са участвали в побоя. До разправата се стигнало, след като Рангел научил, че Митко е говорил обидни и оскърбителни думи по негов адрес...

публикувано на 16.05.24 в 10:50