Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Женски светове" се открива в Галерия "Аспект"


В навечерието на празника на жената, 8 март, и в началото на „женския“ месец Галерия "Аспект" представя една сборна дамска изложба, в която свои творби презентират както добре познати художнички на галерията, така и няколко нови имена. Всички те могат да бъдат определени като млади авторки и това е, може би, единственото, което ги обединява, оттам нататък всяка една носи своята ярка индивидуалност и категоричност като творец, всяка създава свой собствен свят в изобразителното изкуство. Оттам идва и мотото „Женски светове“ – цветни, различни, носещи типично женска чувствителност, но заявена с талант и самочувствие.
В изложбата участват осем дами: Ваня Годжелова, Ваня Итинова, Гергана Лалова, Елена Георгиева, Мария Райчева и Ягмур Станкулова с живописни платна, Николина Енчева с живопис и рисунки и Натали Итинов със свои ювелирни и пространствени обекти. Пловдивчанките Ваня Годжелова, Ваня Итинова и Натали Итинов са добре познати на публиката на галерия Аспект, включително и със самостоятелни изложби; Мария Райчева и Елена Георгиева също са сред авторите на галерията. Всички те представят нови живописни творби, подготвени специално за тази изложба; единственото изключение е Натали Итинов, която досега познавахме като автор на нетрадиционни обекти, изработени от хартия, а сега ще видим в ново амплоа – като създател на авторски бижута и пластики. 
Другите три художнички са нови и непознати за нашата публика и докато Гергана Лалова е известно име със свое място в съвременната българска живопис, то за Николина Енчева и Ягмур Станкулова настоящата изложба е възможност да се представят за пръв път пред пловдивчани. В залите на галерията картините на всяка художничка са експонирани самостоятелно, но и преливайки една в друга, като оформените по този начин мини пространства предоставят прекрасна перспектива за възприемане без всички тези силни индивидуалности да си пречат една на друга.
Откриването на изложбата „Женски светове“ ще бъде на 6 март с вернисаж от 17.00 до 19.00 часа и ще остане на разположение на публиката до 19 март.
Подробности чуйте в разговора с галеристката Олга Петрова в прикаченото аудио.

По публикацията работи: Дарина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18