Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище може да прекъсне пътя за Равногор

| обновено на 07.03.24 в 05:38
4
Свлачище до Равногор
Снимка: БулФото

Активно свлачище от няколко дни заплашва да прекъсне единствения път до пазарджишкото село Равногор, известно със своята мандра и любимо на туристите през летния сезон. 

Пред пропадане е участък между Брацигово и Равногор, алармират местни жители от района. Целият път е ремонтиран през 2023 година, но все още на много места няма мантинели, и шофирането до горе е опасно. 

По думите на кметът на община Брацигово Надежда Казакова проблемът датира от един месец и се чака финансиране. Миналата година пътят е асфалтиран, но свлачището се активирало тази зима , уточни Казакова. 

Има обрушване на част от банкета на пътя и е поставена сигнализация. Към момента няма съществена опасност от пропадане на пътя, съобщи директорът на Областното пътно управление в Пазарджик инж. Мая Шимбова и уточни, че изготвя доклад до Агенция  "Пътна инфраструктура" с искане за изграждане на подпорна стена.  

Жителите на Равногор се опасяват, че ако пропадне пътят, селото остава изцяло изолирано за доставки на храна, за оказване на медицинска помощ, и за достъп на пожарни. 

Единственият алтернативен черен път до там е през Нова махала, но той не е поддържан от десетилетия, обраснал е и по него могат да минават единствено дървосекачески камиони и тежки офроуд машини.

Свлачище до Равногор, Снимка: БулФото

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С над 150 км/ч се е движил джипът ковчег на бул. "Руски"

Над 150 км в час е била скоростта, с която джипът на загиналия 22-годишен шофьор е влязъл в кръстовището на бул. "Руски" в Пловдив на фаталния 13 май. Изчисленията са на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Според автомобилния състезател Костадин Щерев навлизането в тази отсечка е било даже с още по-голяма..

публикувано на 14.05.24 в 09:24

Жълт код за валежи е обявен в областите Пазарджик и Смолян

Жълт код за обилни валежи е в сила за области в Югозападна и Южна България днес. Предупреждението е в сила и за областите Пазарджик и Смолян. Минималните т емператури ще бъдат предимно между 5° и 11°, а максималните - между 16° и 21°, в Пловдив - около 20°.   Облачността ще бъде значителна, около и след обяд над Западна България -..

публикувано на 14.05.24 в 06:47

Безплатни прегледи за рак на кожата в Пловдив и региона

Скрининг за рак на кожата провеждат дерматолози в редица градове на страната, като част от европейската кампания "Евромеланома".  Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите относно злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно..

публикувано на 14.05.24 в 06:34

Представят изследване на големите хипермаркети в Южен централен регион

Сдружението за модерна търговия ще представи резултати от проучване за социално-икономическия принос на големите вериги хипермаркети в Южен централен регион.  Проучването е направено от експерти на Института за пазарна икономика. То ще бъде представено от Петър Ганев, старши изследовател в института, както и от Николай Вълканов, изпълнителен..

публикувано на 14.05.24 в 05:58

Екоорганизации настояват МОСВ да оповести доклада за чистотата на въздуха

Гражданското обединение “Дишай, България” и Екологично сдружение „За Земята“ подготвят национална петиция за прозрачност за състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха.  В Пловдив активисти на двете организации ще се срещнат и ще разговарят с граждани от 15.30 ч. на ул. „Княз Александър Батенберг“,..

публикувано на 14.05.24 в 05:49