Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се до една година да има бежанска вълна от Газа

Доц. Алексей Пампоров
Снимка: Ани Петрова

В програма "Точно днес" говорим със социолога доц. Алексей Пампоров за преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за оцеляването, заложено в проекта за управление на сглобката, както и за реакциите срещу мигрантите в София.

По повод на преговорите, за които не научаваме много, социологът каза, че наблюдава най-после нормализация в политическия процес и политическа зрялост. 

"Имаше време, когато лидерите на партиите избързваха да разказват и това не водеше до нищо добро", поясни доц. Пампоров. Той смята, че президентът спазва засега Конституцията и все пак бърза за съставяне на правителството.

"Имаме огромен проблем, девет месеца ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бяха заедно в управлението, и девет месеца да не седнат да си говорят какво ще става след това, това е много нелепо", казва още доц. Алексей Пампоров. По думите му има огромна политическа незрялост в ПП-ДБ и в някаква степен форсиране на Румен Радев, който ги събира и ще връчи мандат. 

"ГЕРБ трябва да направят кабинет, въпросът е как ще се конструира той, ГЕРБ иска повече места и това е нормално, докато ПП-ДБ очакваха в него да остане едва ли не само Мария Габриел", посочи още анализаторът. 

Мигрантите и новите реалности: "През март м.г. бяха отпуснати средства за ремонт на оградата по южната ни граница, как не успяха за цялото това време да бъде направено нещо? Когато става дума за държавната ни граница, трябва абсурдите за обществените поръчки да бъдат преодолявани в максимално кратки срокове. Министър Тагарев успя да договори БТР-те на МВР да заминат за Украйна, в същото време има недостиг на техника по границата ни. Имаме огромен проблем с поведението на властта в това отношение."

"Сбиването в София е типичен пример за това как държавата подценява ксенофобията у нас и биват толерирани неофашистки практики. Това са престъпления от омраза, но тях полицията не ги разпознава", смята социологът. Той счита, че бъдещето не е ясно и дали ще пристигат още мигранти у нас, не може да се каже със сигурност. Очаква се до година, година и половина от Газа да има бежанска вълна. 

Повече от интервюто може да чуете от звуковия файл, по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42