Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има и ниша, и енергия за нова политическа формация

Снимка: БГНЕС

След консултациите при президента Румен Радев и мълчанието около преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ анализ на ситуацията и коментар за програма "Точно днес" направи  социологът и директор на "Медиана" Кольо Колев. 

"Без всякакво съмнение ПП-ДБ се намират в тежко положение. Идеята, че се отива на предсрочни избори им изглежда доста безумна, защото доста сериозно ще бъдат ударени. ГЕРБ, които се намират в по-стабилна позиция, трябва да мислят за след това, след едни нови избори, с кой ще играе. При това положение тъй като и 2-те страни са заинтересовани, ще намерят компромис", смята социологът.

Според него ПП-ДБ "играят" в преговорите, за да повишат цената си, като са наясно, че ако се стигне до избори, народът ще ги накаже тежко. ГЕРБ пък настояват да се направи коалиция и да се раздели властта 50 на 50. 

"Според мен обаче пиесата е доста постна, доста претенциозно и безвкусно представление, тъй като нещата са ясни изначално. Малко като криминале, в което всичко е ясно от самото начало, но се разиграва някакъв драматичен сюжет". 

Опозицията до голяма степен е публика на случващото се, смята социологът.

"При едни извънредни парламентарни избори резултатите ще бъдат драматично различни, тъй като има огромно обществено недоволство, което няма начин да не се излее при вота. Дали ще бъде към съществуващите партии или към нова партия, която ще се появи, но това драстично ще размести политическата картина", каза още Кольо Колев. 

Той изброи новите проекти на Кузман Илиев и на Васил Божков, непрекъснато спряганата бъдеща нова партия на президента, както и по-малките партии, които биха могли да получат бонус от това напрегнато положение. "Има време да се появи нова политическа формация и да помете статуквото. Спомнете си само партията на Симеон Сакскобургготски", добави социологът.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Кольо Колев от "Медиана" е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58