Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по- ясно е, че изборите за ЕП и за НС ще са в един ден, на 9 юни

Вървим към избори две в едно – това стана ясно от срещата на президента Румен Радев с ръководството на ЦИК. Целта беше държавният глава да чуе какви са организационните и технологични възможности на комисията да се справи с работата си и сроковете, които има по закон.

Окончателно отпада възможността изборите за Народно събрание да са на 2 юни, тоест седмица преди вота за Европейски парламент. 

Председателят ан ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че от началото на годината комисията се готви за евроизборите, защото та са ясни - на 9 юни. Вече е проведена и обществената поръчка за машиниия вот.  С предстоящите предсрочни избори обаче ще се наложи нова такава и и с това сроковете за подготовка на вота вече стават предизимикателство. 

От думите на Камелия Нейкова се разбра още, че заради изборните процедури като отчетане на вота, печатане на бюлетини, транспортиране на машини ако изборите за ЕП и за НС са на различни дати, то между тях трябва да ема поне три седмици разлика. "Поне", повтори Камелия Нейкова и дъпълни, че ако така втрота дата се измести за 23 юни отново ще има  съвпадение, но с частични местни избори в някои общини.

Заместник – председателят на ЦИК Емил Войнов допълни още интересни казуси, ако изборите са на различин дати. Това че ще трябва се формират две,  е ане една районниизбирателни камисии изглежда най- малкият проблем. Той посочи, че ако има седмица разлика, това може да преплете изборната кампания за едните с деня за размисъл и самото гласуване на другите. В тази хитеза невъзможна ще бъде да се пре предизбораната кампания в неразлешен момента. Отделно за партиите и за избирателите ща настане хаос, защото номерата на бюлетините ще трябва да са различини за двата избора. При избори две в едно, те ще са еднакви.

След чутото президентът  Румен Радев обобщи, че очевидно датата 2 юни отпада. Той поиска и получи от Камелия Нейкова категорично потвърждение, че изборната администрация ще се справи с редизвикателството евроизбори и избори за национален парламент в един ден.

След декларацията "Да, ще се справим" на Камелия Нейкова въпросът вече изглежда решен.

Още повече, че по съобщението на президента  номинираният за служебен премиер Димитър Главчев ще е готов със състав на кабинета още днес. И след това да насрочването на изборите остава само 1 крачка.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20