Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" твърдят за скрита археология в пробива под гарата

Народният представител от „Възраждане“ Ангел Георгиев твърди, че при строителството на пробива под Централна гара в Пловдив се прикрива факта, че там има открити археологически останки. ОТ НКЖИ, които изпълняват проекта, отричат там да е намерена археология. 

В мейл до медиите от 1 април тази година Ангел Георгиев пише, че в Пловдив упорито се разпространява информацията, че при работата по пробива са открити археологически останки. Това обаче, не е обявено,за да не се забавя строителството. Днес Георгиев даде импровизирана пресконференция край южната част на строящото се съоръжение. По думите му, във "Възраждане" са получили информация, че при изграждането на пробива е открита археология, но за да се се забавя стоителството, това е скрито. 

"Тази археология е или заровена, или унищожена. Нямаме подробна информация каква точно е археологията".

Ангел Георгиев уточнява, че има информация само от един източник и засега няма потвърждение от друг. От "Възраждане" са отправили и питане по случая до министъра на културата и очакват отговор във времето за парламентарен контрол.

Националната компания "Железопътна инфраструктура" е изпълнител на големия проект за реконсткурция и модернизация на жп възел Пловдив, част от който е и автомобилният пробив под гарата. За твърденията на Ангел Георгиев ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски каза:

"Нямам такава информация. Ние си имаме археологически надзор. Ако имат някакви факти, да ги кажат. Но аз лично не съм запознат с такова нещо".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Имаше ниша за нов политически субект като "Величие"

„ Изборите ясно показаха, че вече очевидното заявено, че има територия за нов политически субект у нас “ – заяви в и нтервю за Радио Пловдив политологът Теодора Йовчева . „ Това не е изненада, тъй като този, който изучава политическата система в България, установява, че тя има доста отворен характер. Възможно е нови субекти да навлязат и..

публикувано на 12.06.24 в 15:46

Юни - месец на сколиозата

Месецът на сколиозата се провежда всяка година през юни в Европа и Америка, а тази година събитието ще се отбележи и у нас в редица градове.  Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото за симптомите и последствията от сколиоза, да популяризира българските постижения в областта на кинезитерапията, ортопедията и хирургията, да..

публикувано на 12.06.24 в 15:42

Хората имат нужда от лидери с ценности

Марина Кисьова де Хеус е учредител на  Фондация "Екатерина Каравелова" и лидер на женското движение "ТЯ в България". През 2021-а година Станислава Рашева, доктор по философия и магистър по културология, я номинира за "Човек на годината". Според нея, Марина е пример за тих лидер, не търси известност и показност, а с дейността си успява да изгради..

публикувано на 12.06.24 в 15:10

Нечистоплътната битка в политиката отблъсква хората

Макар и различна ситуацията след шестите извънредни избори в страната поставя все същия въпрос -  ще имаме ли правителство?  А иначе, ако обобщим резултатите - двойна победа на ГЕРБ в изборите 2в1, 7 партиен Парламент у нас с новата партия "Величие", а "Възраждане" изпраща свои представители в Брюксел. И всичко това на фона на рекордна ниска..

публикувано на 12.06.24 в 11:19

ЕП трудно ще сформира мнозинства, няма да има реформи

"Новият ЕП трудно ще сформира мнозинства, ще има паралелно второ дясно - крайно дясно мнозинство, което ще парира всеки опит за реформи на ЕК. Заради по-малкото класическо, традиционно мнозинство стойността на зелените, ако щете и на другите представители на прогресивните сили, ще бъдат много по-големи". Това коментира бившият евродепутат от..

публикувано на 12.06.24 в 10:50