Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

| обновено на 18.04.24 в 16:31

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.  Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на посетителския център на Епископската базилика на Филипопол. 

В обновената след прекратяването на концесията късноантична сграда "Ирини", на мястото на  старата сцена, която вече е премахната,  има древна улица, която е свързвала обекта с Епископската базилика на Филипопол. 

Предстои да бъде създаден културен маршрут, който представя мозаечното наследство на Пловдив с комбиниран билет за сграда "Ирини", Голямата и Малката базилка, съобщи за Радио Пловдив  директорът на общински институт "Старинен Пловдив" Елена Кантарева – Дечева и уточни, че състоянието на сградата след  предоставянето й на Общински институт "Старинен Пловдив" не е  било  достатъчно добро. 

Ремонтирани са инсталацията, осветлението и климатизацията, но по отношение реставрацията на археологията не сме предприемали никакви действия,  освен това, че сме свикали и  изискали комисия от страна на Министерство на културата, които да дадат предписания за последващи действия и очакваме техния протокол, каза Канатарева- Дечева. 

Точно под сцената се намира едно така наречено Т-образно кръстовище с една улица в специално изградена в античността  улица, която свързва сграда "Ирини" с входа на Епископската базилика на Филипопол. И тя е много важна част от  нашата апликационна форма за ЮНЕСКО, допълни директорът на "Старинен Пловдив"

Има възможност три обекта да бъдат обособени в културен маршрут, свързан с мозаечното наследство и предстои това  да бъде направено. Предстои въвеждането и на комбиниран билет за посещението им, както и комбинирани беседи, отбеляза Канатарева- Дечева

Преди откриването на късноантичната сграда "Ирини" ще се проведе и среща разговор, на която проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, участвали в мащабния проект за проучване, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол ще споделят как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация "Америка за България“, Министерство на културата и Община Пловдив. 

Събитието е част от програмата на Общински институт "Старинен Пловдив“ , с която отбелязва 55 години от създаването си. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Клисура почетоха героите на Априлското въстание

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в града. Десетки..

публикувано на 30.04.24 в 22:39

Пътен инцидент с кмета на Кричим

Кметът на Кричим Атанас Калчев е невредим след тежката катастрофа, която стана с неговия служебен автомобил. Във фейсбук профила си той е качил снимки от инцидента. На тях се вижда, че автомобилът му е силно смачкан . След удар отзад от товарен автомобил колата на кмета се е блъснала в друг автомобил. Калчев пояснява, че по време на инцидента колата е..

публикувано на 30.04.24 в 21:16

2000 лв парична гаранция за Капитана, блъснал жена

Гаранция в размер на 2000 лв. Тази мярка определи Окръжният съд в Пловдив за рокера Иван Капитана, който причини средна телесна повреда на жена, след като седна зад волана с 3,3 промила алкохол в кръвта. Рокерът е признал вината си и по двете обвинения - за управлението след употреба на алкохол и за причинената телесна повреда.

публикувано на 30.04.24 в 17:19

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

С първа копка и водосвет започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, както и жители на селото и..

обновено на 30.04.24 в 16:58

Съдът остави в ареста ало бандата, завлякла с 30 000 лв пенсионерки

И тримата ало измамници остават за постоянно в ареста, реши Районният съд в Пловдив. 46-годишният Пламен Тодоров от Габрово, Мартин Величков - 25-годишен от София и 40-годишният Недко Генчев от Полски Тръмбеш имат постоянни адресни регистрации в родните си градове, но съдът реши да им наложи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има вероятност да..

публикувано на 30.04.24 в 16:00