Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

Реформата е заложена в Плана за възстановяванеустойчивост (ПВУ), а това бешеосновното обяснение презминалата есен да се бърза съсзаконодателните промени. Още тогавапосочихме, че самиятпроект наЗакон за изменение и допълнениена Закона за енергетиката е само една малка част отреформата. Тогава правителството можеше да представи цялостната сивизия за реформа на пазара, нотакава липсваше. Обяснението беше, че ще  приемемзаконодателните изменения,защото трябва до края нагодината да получимплащането по ПВУ, а пък вследващите месеци ще изчистимвсички останали висящи въпроси.Това не стана и месеци наред севъртим в един омагьосан кръг.Междувременно още с приеманетона закона народнитепредставители дадоха заявка, чевсъщност той не е идеален и  предстоят нови промени. Чакайки тези нови промени се оказахме в почтив края на април ипреди поредните парламентарниизбори, каза в интервю за Радио Пловдив  главният икомомист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Той определи като странно поведението нанародните представители:

Миналата година първоначалният вариант назаконопроекта, беше пренаписан няколко пъти ив еин момент се оказахме вситуация, в която наистинапроцесът изглеждаше неуправляем. Сега същите тезинародни представители, коитопренаписаха закона миналатагодина казват, че не готови и трябва да го отложат.  Докато миналатагодина бързахме да приематзаконодателните изменения, зада получим плащането по ПВУ, тази година гиотлагаме и пак няма да получим товаплащане, коментира Стайков.

Потреблението на електричество е концентриранопрез деня, а през нощта остават включени постоянно работещите уреди. Наблюдават се  стандартни пикове при потреблението и виждаме това при цените на електроенергийния пазар,  каза още Стайков.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50