Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав


Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден.

В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в Испания, където заедно със световноизвестния виртуозен цигулар Васко Василев представиха премиерно съвместен проект.

Академичен народен хор е представителен състав на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. Съставен е изцяло от студенти обучаващи се във фолклорните специалности на Академията. Това е и факторът, който значително отличава формацията от всички останали хорове – свежи изключително устойчиви и тембристи гласове.

Академичен народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив е създаден през 1972 г., като Представителен студентски народен хор към ВМПИ – Пловдив. Създател и негов пръв диригент е проф. Асен Диамандиев. Диригенти на състава са били доц. Стефан Мутафчиев, проф. Василка Спасова и проф. д-р Костадин Бураджиев. В настоящия момент диригент на състава с половинвековна история е д-р Николай Гурбанов, а вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова.

За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация.

Хорът е носител на множество награди, но сред най-значителните е „Гран при“ – Световен шампион по хорово пеене, категория „фолклор“, от Световния хоров шампионат, проведен през 2008 г. в Грац, Австрия. Академичният народен хор има издадени повече от 5 самостоятелни CD. Концертира активно в България и чужбина, включително, и съвместно със световно известни състави и личности, като цигуларят Васко Василев, НФА „Българе“, Камен Донев и др. За изключителните си творчески постижения през ноември 2008 г. хорът е удостоен с най-високата национална награда за музика в България - “Кристална лира”.

Подробности за предстоящата изява на хора чуйте от разговора с диригента Николай Гурбанов, в прикачения файл.



По публикацията работи: Дарина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29