Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В здравеопазването обмислят протести след изборите

Росица Палешникова
Снимка: Елена Бейкова

Протести назряват в системата на здравеопазването заради неподписания Колективен трудов договор (КТД) и ниските заплати. "Хората са готови да стачкуват, за да може някой в тази държава да им обърне внимание", заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Росица Палешникова, председател на медицинската федерация на КТ „Подкрепа“. От синдиката се противопоставят на едногодишното „замразяване“ на възнагражденията на медиците, което анонсира служебното правителство.

„Хората са възмутени от отношението на Министерство на здравеопазването (МЗ) и политиците към тях“, подчерта Палешникова. По думите ѝ диалог липсва, защото КТ „Подкрепа“ е единственият синдикат, който настоява за преговаряне и увеличаване на заплатите в сектор „Здравеопазване“. Тя посочи, че другият синдикат, който има законови права да преговаря, е КНСБ, но те смятат също като МЗ, че заплатите трябва да бъдат замразени за още една година, докато работодателите смятат, че въобще не трябва да има никакъв КТД, защото той ги обвързва с Националния рамков договор (НРД) и ако те не достигнат съответните заплати, ще бъда глобявани съгласно Закона за здравното осигуряване.

Палешникова изтъкна, че сега медиците получават заплати по договора, подписан към началото на 2022 година. Те са от порядъка на 1450-1500 лв. за медицински сестри и акушерки и 2000 лв. за лекари. „Тогава минималната работна заплата е била 710 лв., но предвид огромната  инфланция, над 30-процентното увеличение на заплатите и трикратното  увеличение на клиничните пътеки  за този 2-годишен период и не сме съгласни, че пари в здравеопазването няма – пари има, въпрос е на добър мениджмънт“, коментира тя.

Според нея дори и общинските болници могат да повишат възнагражденията, тъй като те имат право освен, че работят по клинични пътеки, да бъдат дофинансирани и от МЗ, и от кмета на съответната община.

Палешникова обясни, че диалог с МЗ се води от два месеца и половина, но желание за промяна няма. „Както един наш певец казва: „ние в България не напредваме, а назадваме“. Защото в един момент ще останем без никакви хора – не само медицински сестри, а и лекари бягат от България и дори да има пари за здравеопазването, няма да може на никой да ги дадем“, подчерта синдикалистът.

Чуйте още в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонт на новата ДГ "Каменица" заради течове и мухъл

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новата детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата година...

публикувано на 24.06.24 в 15:50

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28