Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Снимка: Ани Петрова

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро действащия, с който съкровището да се съхранява в Националния исторически музей. Предложението вече е минало през комисиите на съвета.

„Ние настояваме такъв нов договор да не бъде подписван. Регионалният археологически музей в Пловдив има необходимия експертен екип и инфраструктура, за да се грижи за Панагюрското съкровище“, заяви пред Радио Пловдив общинският съветник от „Браво Пловдив“ Борислав Инчев.

От групата на „Браво Пловдив“ смятат, че ако Панагюрското златно съкровище стане постоянна част от експозицията, то ще допринесе за увеличаване на туристическия интерес към града ни.

А Регионалния археологически музей в града има всички условия да го съхранява, потвърди пред Радио Пловдив директорът на музея Костадин Кисьов, директор на музея. Той обаче предупреди, че този въпрос не трябва да бъде политизиран.

„Панагюрското златно съкровище е собственост на РАМ-Пловдив. То е открито през 1949 година и е заведено още тогава в инвентарната книга на музея. На практика то е наша собтвеност и е било експонирано до 1974 година в мезуя. След това то е взето в НИМ, а по-късно имахме договор с бившия директор на музея, с който регламентираме отношенията между двата музея. Тоест то се експонира в НИМ, а в определени периоди през годината, идва в Пловдив“, обясни Кисьов.

Неговото категорично мнение е, че Панагюрското златно съкровище трябва да се върне в РАМ-Пловдив. Той обаче подчерта, че по този казус се произнасят и други органи.

В звуковия файл можете да чуете репортаж по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08