Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева.

Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в конституцията сега съставянето на служебно правителство е малко по-различно и просто сме свидетели на една част от проявленията, които могат да се случват при прилагането на редакцията.

„Редакцията, която беше направена на промените,  е малко непрецизна. Непрецизна, защото преди тези промени текстът беше ясен, че президентът назначава служебно правителство, като имаше особеност, че той разпуска НС и насрочва нови избори.

След промяната дали от бързината, дали от недооглеждане текстът е така написан, че назначаването на служебното правителство и насрочването на нови избори са свързани помежду си. Това създава именно тази ситуация. Конституцията казва, че трябва първо да назначим служебно правителство и след това да се насрочат нови избори.

Ако беше прецизирано да не се обвързва назначаването на служебното правителство с новите избори вероятно нямаше да стигнем до това напрежение“, каза доц. Паунов.

Според него така разписани текствовете дават възможността на президента да не се съгласи с предложението, което кандидатът за министър-председател прави за кабинет.

Добави още, че е прекалено силно да се говори за нарушаване на конституцията, както и че държавният глава няма желание да възпира процедурата.

„Той призовава народните представители да изпълнят задълженията си, да попълнят този списък, който е частично празен с потенциалните кандидати за премиер. Той каза, че продължава да работя с потенциалните кандидати, които отказват да заемат поста, за да ограничи задълбочаването на политическата криза, т.е. той прави всичко възможно да осъществи този политически арбитраж“, обясни Паунов.

Коментира също, че няма срокове в конституцията за назначаване на служебен кабинет.

„Хипотезата да остане сегашният служебен кабинет и да проведе избори е прекалено крайна. До нея трудно може да се стигне, но не е невъзможно.

На този етап не мисля, че може да се говори за потенциално несъгласие на всички кандидати, които участват в процедурата“, коментира Паунов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21