Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика. 

 В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е най-често срещаният вид рак при жените. Среща се и при  2% от мъжете, коментира в програма "Ден след ден" завеждащият хирургичното отделение на центъра д-р Валентин Иванов. 

"Този вид рак е най-чест рак при жените. Той се увеличава с всяка година, процентът е малък, но бавно расте.Освен това се подмладява, а се знае за него, че колкото жената е по-млада и заболее, толкова може да има по-сериозни проблеми при неговото лечение, както и колкото е по-напреднал стадия, толкова проблемите при лечението на една такава  жената са по-големи, по-трудо се лекува, но все пак  той се лекува. Има начин да се лекува и да се излекува", обясни онкологът.

Той припомни, че лечебното заведение извършва консултации на всички нуждаещи се целегодишно. При установено заболяване се поема комплексното лечение на всеки един пациент, а след излекуването му се следи с години състоянието му и се извършват необходимите изследвания и прегледи.

"Целта е да се намери тумор, който да е малък и да е в ранен стадии  на развитие. Тогава резултатите са добри, тогава естетичните ефекти след лечение са също добри и човек има шанс за напълно оздравяване.  Лечението при нас е безплатно, независимо в кой от етапите на лечението е. При рак на гърдата обиктновенно е оперативно, химиотерапия,  лъчетерапия, хормонална терапия, имунотерапия - това са основните видове лечения. Има още допълнителни манипулации и лечения, които се провеждат в завсимост от състоянието на пациента и неговия стадии. Всичко се поема от болницата. Веднъж попаднал  тук, той премивава през всички етапи и бива насочван от всяко едно звено към остналите звена, така че  да се завърши целия цикъл и да излезе здрав, с подобрения и по-добър комфорт на живот", обясни д-р Иванов.

Специалистът посъветва младите момичета и жените поне веднъж в годините да се преглеждат. При навременно откриване на рака на млечната жлеза, заболяването е напълно лечимо, затова профилактиката е изключително важна, категоричен е хирургът. 

Прегледите в бившия онкодиспансер ще продължат  до 25.10.2024 г. от 13:00 до 15:00 часа в База 1, намираща се на  бул. Васил Априлов 15А.  Желаещите да бъдат консултирани е необходимо да се запишат предварително на телефоните на регистратурата, в Диагностичен консултативен център.

Повече може да чуете от интервюто с д-р Валентин Иванов, което е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41