Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва незабавна реформа на изборната организация

За решенията в политически план, на честността, технологията и организацията на вота разговаряме с изборния експерт Стоил Цицелков. 
Защо се случиха в последния момент „залповите“ искания за замени на членове на СИК? 
Защото го позволяваме. Такива са изборните ни правила и закони. Може да бъде сменен всеки, дори председател.  Става дума за „едни пари“, които се раздават на определени вътрешни лоялни хора. Това е причина за борбата коя група да ги получи – убеден е Стоил Цицелков. 
Това отново поставя въпроса за реформа на изборната организация. Сега има просто едни пожелателни обучения, те са доброволни, но няма изискване за някаква проверка, изпит на знанията на членовете на комисии. 
Така се създава допълнително чувство, че изборите не се провеждат по правилния начин. 
Изборната търговия е много трудна за доказване.  Това не е нормално електорално поведение. Схемите са много по-сложни, отколкото се представят, не става вече чрез списъци и тетрадки - коментира изборният експерт. 
Същото е и с преференциите – когато се струпат съмнително много за един кандидат. 
Продължават и грозните практики като абсурдния случай в Благоевград, където имаше куриозен „протест“ срещу висок параван, който попречил на наблюдател да вижда как се гласува. 
Що се отнася до машините или хартията – проблемът не е в технологията. Като цяло резултатите, макар и изкривени от такива грозни примери, са това, за което гласуваме. 
Вече не е достатъчна формулата да гласуваме за да се минимизира купеният и корпоративен вот. 
Основната мотивация при гласуването е искането да направим нещо за себе си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МВР трудно би стигнало до ПП "МЕЧ", която си го поиска

Все по-голямо е раздробяването на парламента и все повече антисистемни партии влизат в НС, коментира в предаването "Ден след ден" политологът Георги Киряков .  Затова е много важно т.нар. системни партии да бъдат на ниво, за да преодолеят различията си и да създадат някакво нормално мнозинство и управление. "Има какво да се решава и да се..

публикувано на 28.10.24 в 16:40

Опитите за купуване на вот повишиха активността

„Очакването беше за една по-ниска избирателна активност, но тя се повиши и е малко по-висока е от миналите избори. Опитът за масирано кпуване на гласове повиши изибрателната активност, това е главната причина. Другата причина е, че хората решиха да дадат своя принос за съставяне на правителство“, това заяви в интервю за предаването „Ден след..

обновено на 28.10.24 в 16:02
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07