Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят английска пиеса за цар Борис III и спасяването на българските евреи

Снимка: архив

Английската театрална трупа  "Out of the forest", подготвя пиеса за цар Борис III. "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите" ще се играе по време Единбургския международен театрален фестивал през август.

Спектакълът ще бъде представен и в посолството на България в Лондон в края на юли и в началото на септември. Автор е Джоузеф Кулен. Той ще играе и ролята на цар Борис III.

Спектакълът включва български и еврейски народни песни, изпълнявани на живо. Сюжетът разказва за спасяването на 50 000 българи евреи по време на Втората св. война. "История, която  светът е  забравил", пише в анотацията към пиесата, предава БТА.


Още от категорията

Премиерът Николай Денков (вдясно) награди проф. Кирил Топалов с орден

Проф. Кирил Топалов получи държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”

Изтъкнатият писател, литературен историк, преводач и дипломат проф. Кирил Топалов е тазгодишният носител на държавната награда “Св. Паисий Хилендарски“, съобщава БТА. “Това отличие отива при един от красивите умове на България. С интелекта и скромността..

публикувано на 21.11.23 в 11:24

"Уроците на Блага" в краткия списък на претендентите за "Оскар"?

Филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев с голямата актриса Ели Скорчева попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда "Оскар" за международен филм, публикувани изданията "Холивуд рипортър" и "Скрийн..

публикувано на 19.11.23 в 13:52

Театърът оживява за една нощ като никоя друга

Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о издание на проявата "Нощ на театрите". Символичното ѝ начало беше поставено още в петък на сцената на Драматичния театър в Плевен с постановката "Хамлет" на режисьора Ованес Торосян...

публикувано на 18.11.23 в 06:10