Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 94-годишна възраст почина Валери Петров

| обновено на 27.08.14 в 17:59
Валери Петров
Снимка: БГНЕС

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров. Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт. 

Той беше човек на надеждата и автор на прекрасни стихове. Казваше, че най-голямо удоволствие му е доставяло да седи в театъра и да слуша как децата се смеят или са в захлас от думите, които изрича актьорът и на които той е автор. Валери Петров ни остави и още нещо уникално - един пълен съвременен превод на творчеството на Шекспир.

Всъщност Валери Петров е псевдоним на Валери Нисим Меворах, писал поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Ще го запомним като непоправим оптимист.

Надявам се, че ще преодолеем трудностите. Как точно, не мога да кажа. Не съм нито икономист, нито политик, но съм човек на надеждата. Не може да сме свидетели на краха на една нация. Няма да стане тая работа, казваше той.

През 2010-а прибави към колекцията си от награди и отличието от Българското национално радио "Сирак Скитник" за цялостно творчество. Това беше в годината, в която навърши 90. На връх рождения си ден в интервю за "Хоризонт" ни завеща да не губим духовността си.

Тази духовност е главната черта, която ни отделя от нашите предшественици в стълбицата на природата. Самото съществуване, самият живот е нещо невероятно. Дар Божи, дар на природата, подчерта той.

Малцина знаят, че през 44-та Валери Петров се дипломира като лекар и известно време практикува професията. Работил е и в радио "София", но писането е неговата страст. Още на 15 Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север".

Валери Петров е цяла вселена, каза по "Хоризонт" Иван Гранитски. Той е цяла епоха в българската литература, той е в класическите страници на нашата литература. 

Чуйте мнението от звуковия файл. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никола Георгиев: На Валери Петров беше наложена цензура заради отказа му да заклейми Солженицин

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров . Спомняйки си за него, литературният критик проф. Никола Георгиев каза: Днес е тъжен ден навярно за много и много българи, вероятно за..

публикувано на 27.08.14 в 13:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават..

публикувано на 24.06.24 в 14:45

Черешовата реколта в Кюстендилско пред провал

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района.  При прибирани в предишни години около 7000 тона череши сега няма да се наберат и 5000 тона от..

публикувано на 24.06.24 в 14:37
Мария Симеонова

Мария Симеонова: Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери могат да подкопаят единството на ЕС

" Притеснителното за европейците е  възможността да се институционализира сътрудничеството между лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан или Качински и т.н., в Европа. Този национализъм, за който говори Тръмп в САЩ, да се институционализира и в..

публикувано на 24.06.24 в 14:24
Отляво надясно: Кирил Петков, Румен Радев, Николай Денков

ПП-ДБ потвърди пред президента, че остава в опозиция

Президентът Румен Радев се срещна представители на коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Това е третият разговор на държавния глава в рамките на консултациите с парламентарно представените партии. "Лесно е да се свали..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграция на думи, нищо не предприемат като действия

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва, използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното "срамно"..

публикувано на 24.06.24 в 14:08

Локализиран е един от големите пожари в Сакар

Един от големите пожари в Сакар, заради който беше обявено бедствено положение в Харманли и Любимец, вече е локализиран.  Областният управител на Хасково обяви частично бедствено положение в Любимец и Харманли Другото огнище между селата..

публикувано на 24.06.24 в 13:42

България ще получи 65,2 млн. евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа

България ще получи 65,2 милиона евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа в подкрепа на интегрирането на възобновяемата енергия, се казва в съобщение на Европейската комисия. Парите са част от общо близо 3 млрд. евро, които..

публикувано на 24.06.24 в 13:33