Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурителният стаж нараства с четири месеца, възрастта за пенсиониране остава непроменена

| обновено на 16.12.14 в 15:17
Снимка: БГНЕС
От догодина се увеличава с четири месеца стажът за пенсиониране. Възрастта ще остане замразена. Това реши бюджетната комисия в парламента, която прие на второ четене Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. С него се променят и разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване. Така всеки ще може да избере дали вноските му за втора пенсия да отиват в Националния осигурителен институт, или в частен фонд. Умишленото укриване на осигурителни вноски ще подлежи на наказателна отговорност. Минималните осигурителни вноски за земеделските производители ще бъдат 300 лева от догодина, а не 420 лева, каквото беше първоначалното предложение на управляващите.

Когато един млад човек започне работа за първи път, той ще има право еднократно на избор дали да се осигурява за втора пенсия в НОИ, или в частен фонд в рамките на една година. Ако не направи този избор, служебно ще остане в НОИ. Еднократен ще бъде и изборът за всички, които вече се осигуряват, дали да преместят партидите си, или да ги оставят в частните фондове.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ не може напред-назад да се върви постоянно всяка година, да се връща, или да отива в частен пенсионен фонд, или в НОИ. По думите й трябва да е ясно кой в коя система иска да бъде пенсиониран.

Председателят на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев коментира, че направената промяна за вноската за втора пенсия не дава избор:

Това е чисто закрепостяване, особено за младите. Когато започне своята трудова дейност, решава да бъде в НОИ и за 40 години напред вие получавате само държавна пенсия, каквато решат политиците, без да  разчитате на нещо друго и това са коледната пенсийка, някаква добавка.

Която и от двете възможности да бъде избрана, вноските за втора пенсия няма да се променят за хората. В единия случай обаче 5 % от вноската, които отиват за втора пенсия, ще остават в НОИ, а в другият случай ще бъдат насочвани в частния фонд.

Разчети не могат да се правят по простата причина, че ние не знаем каква ще е волята на хората. Може изобщо да няма интерес към връщане в солидарната система на НОИ, защото все пак това са две различни системи. В частния пенсионен фонд вашите пари се набират по ваша индивидуална партида, което е и плюс, и минус, защото плюсът е, че все пак това са вашите пари и вие бихте взели допълнителна пенсия точно от вашите пари, минусът е в това, че ако там не се внасят редовно вноски, партидата ви вероятно ще бъде доста бедна откъм средства; и другият - солидарния модел, с който всички ние в момента със своите вноски плащаме пенсиите на настоящите пенсионери. Това е системата, която е в България и в цяла Европа, обясни Менда Стоянова.

От опозицията гласуваха "въздържал се" с мотива, че не може толкова важна реформа да се прави в последният момент. След ваканцията на парламента ще бъдат изслушани пенсионните фондове и Комисията за финансов надзор за състоянието на сектора.

На пресконференция по-късно лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че в момента левицата се запознава с намеренията на управляващите, записани в меморандума със синдикатите.  Според Миков предложението за прехвърлянето на осигурителни вноски от частните  фондове в НОИ предизвиква притеснението дали НОИ иска с тези вноски да изгради свой  втори стълб, за да се конкурира с пенсионните фондове.

Понеже нямаме отговор, питам се, дали НОИ нямат идея те да си изградят техен фонд от втория стълб, с който да се конкурират с другите фондове от втория стълб. Този предварителен коментар на нещо внесено набързо, недържащо сметка за това, че в другата система, става въпрос за допълнителна пенсия, че в другата система не се ангажират бюджетни средства, а в тази на НОИ и заради това се въздържаме и не гласуваме нито "против", нито "да", коментира Миков.

Депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета на Здравната каса.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Минчо Коралски за пенсиите: Никъде по света няма възможност всяка година да се сменя планът

Не знам защо на пенсионната система се гледа като на някаква социална система. В цял свят тя е една финансова система и като такава участието на хората в нея се гради на доверие. Ако ние непрекъснато променяме нещата, доникъде няма да я докараме...

публикувано на 16.12.14 в 13:22

Президентът: Замразяването на реформи не е добра новина

Според президента Росен Плевнелиев замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, освен ако до март 2015-а години се постигне съгласие за дългосрочна реформа в сектора. Отчитайки, че пенсионната система е неустойчива, плащането на пенсии се..

публикувано на 16.12.14 в 13:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на..

публикувано на 26.06.24 в 18:47