Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През следващите години пенсиите ще се увеличават с по-малко от 3%

Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще се увеличават с под 3 на сто през следващите години, става ясно от актуализираната средносрочна фискална програма, публикувана на сайта на финансовото министерство. В нея се посочва възможността за преместване на партидата за втора пенсия в НОИ или за запазването й в частен фонд, но все още липсва финансова обосновка на подобна реформа.

Максималният осигурителен праг ще се запази на 2 600 лева през 2016-а и 2017-а година, което автоматично означава, че и максималната пенсия ще бъде 910 лева. През следващите години ще се запази и златното швейцарско правило за индексация на пенсиите.

От юли тази година вече е ясно, че ръстът ще е с 1,9%, което при пенсия от 200 лева прави увеличение с 3,80 лева. През следващите две години увеличението на пенсиите от средата на годината ще бъде с 2,4 на сто през 2016-а и 2,8 на сто през 2017-а г., което означава, че същият пенсионер ще получава малко над 214 лева след последното увеличение.

Прогнозите за минималната заплата се запазват, като освен предстоящото второ увеличение за тази година до 380 лева, от 2016-а г. тя ще бъде 420 лева, а от януари на следващата година - 460 лева.

В новия вариант на средносрочната прогноза се отчитат рисковете от дефлация в еврозоната, както и ефектите от поевтиняването на петрола и по-високата цена на долара.

Тази година икономиката ни ще отбележи ръст под процент, а в края на 2017-а година той трябва да е 2,3 на сто. Тогава дефицитът трябва да е 2 % от брутния вътрешен продукт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в АЕЦ

Как Украйна може да се спаси от енергийния терор на Русия?

Поне половината от украинския капацитет за производство и пренос на електроенергия е разрушен от руски ракети и дронове, съобщават властите в Киев.  Въпреки непрекъснато увеличаващия се внос на ток, на много места в Украйна е въведен режим на потреблението. А следващият студен сезон ще е по-лош от всички досега от началото на войната...

публикувано на 29.06.24 в 13:20

ДПС - Пловдив сваля доверието си от Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС е взел решение да свали доверието си от народния представител Рамадан Аталай. Това потвърдиха от организацията за Радио Пловдив.  Причината е,че на последните избори движението привлече 6 хиляди гласа в областта при 12 хиляди на предишния вот. Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на изборите за 50-тото..

публикувано на 29.06.24 в 13:15

Над 85 % от пожарите се дължат на човешка грешка и умишлено запалване на стърнища

612 горски пожара са възникнали у нас през миналата година , като при тях са унищожени 7 700 хектара гора – това каза заместник министъра на земеделието Мирослав Маринов при официалното откриване на образователно-информационната кампанията на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазване на..

публикувано на 29.06.24 в 13:08

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49
Любчо Нешков

Любчо Нешков: В новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури

Манипулацията в Северна Македония е брутална! Това заяви пред БНР Любчо Нешков, агенция БГНЕС. Той напомни, че  е невъзможна промяна в преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС и отбеляза, че " в новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури" .  Една от водещите новини е за сложните сметки и сделки за..

публикувано на 29.06.24 в 12:18
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11