Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК е наблюдавала преговорите в Будапеща за "Турски поток"

Ана-Кайза Итконен
Снимка: europa.eu

Европейската комисия е била поканена и е участвала като наблюдател във вчерашните разговори в Будапеща, където представители на Унгария, Гърция, Турция, Сърбия и Македония обсъждаха газови алтернативи за региона и конкретно проекта "Турски поток".

Това съобщи говорителката на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен, като припомни, че диверсификацията на газовите доставки за Югоизточна Европа е от ключово значение и е част от новата енергийна стратегия. Итконен обърна внимание, че въпросите, обсъждани вчера в Будапеща, до голяма степен съвпадат с темите, с които се занимава специалната работна група на високо ниво, която вече проведе първата си среща в София.

На въпрос обезпокоена ли е Еврокомисията, че същите въпроси се обсъждат от паралелна група държави, която може да търси заобикаляне на определени страни-членки, или на определени европейски норми, Ана-Кайза Итконен отговори:

Добре е, че тези въпроси се обсъждат. Както можете да видите и от приетата вчера декларация – тя като цяло потвърждава само политически намерения. Те информират комисията и ние наблюдаваме дискусиите им, така че – на този етап нямаме какво повече да добавим. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен при пристигането си на гарата в Киев

Урсула фон дер Лайен е в Киев за разговори със Зеленски

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев. Тя написа в профила си в Екс, че започва осмото си посещение в Украйна. Тя ще обсъди с президента Володимир Зеленски европейската помощ за пострадалата от руските бомбардировки украинска енергетика, подготовката на страната за зимата и възможните заеми от страни от Г -7. Европейската помощ за..

публикувано на 20.09.24 в 09:35

Проф. Владимир Чуков: Нямаме отношение към цялата история с взривените пейджъри

Много точно, справедливо и на време нашите органи излязоха с констатацията, че ние като държава нямаме отношение към цялата тази история с взривените пейджъри на Хизбула.  Това заяви международния анализатор проф. Владимир Чуков в интервю пред БНР. В предаването "Преди всички" той каза, че България просто е извън подобни подозрения,..

публикувано на 20.09.24 в 09:20
Съветът за сигурност на ООН.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да заседава по искане на Ливан

Днес се очаква 15-членният Съвет за сигурност на ООН да заседава по искане на Ливан относно взривовете на комуникационни устройства в страната. Израел нанесе обширни въздушни удари по Южен Ливан, като заяви, че бойните му самолети са ударили повече от 100 ракетни установки на "Хизбула" и други "терористични обекти", включително склад за оръжия...

публикувано на 20.09.24 в 08:50

Проверяват машините за гласуване

В Министерството на електронното управление ще бъде изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проверки ще има дали софтуерът и хардуерът на машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс и методиките към него. Проверка ще се прави за сигурността на..

публикувано на 20.09.24 в 08:38

Израел нанесе мащабен удар по цели в Южен Ливан

Израелски военни самолети са нанесли най-мащабния удар по цели в Южен Ливан снощи, предава "Ройтерс". От Белия дом заявиха, че е необходимо спешно дипломатическо решение. 37 са жертвите на експлозиите в Ливан и в съседна Сирия, където бойци на групировката "Хизбулла" загинаха при взривове на пейджъри и преносими радиостанции. Ранените са повече от 3500...

публикувано на 20.09.24 в 08:33
 Ангел Стойков

Ангел Стойков: Несигурната политическа обстановка влияе и на университетите

Върху политиките на ректорите в съответните висши училища влияе и несигурната политическа обстановка, която тресе държавата  от година и половина-две. Това заяви в интервю за БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Във връзка със завишените такси за обучение той отбеляза, че..

публикувано на 20.09.24 в 08:27

В Троян започва Българският фестивал на сливата

В Троян тази вечер с празнично шествие започва Българският фестивал на сливата. Той ще продължи до 23 септември. Празничното шествие ще тръгне в 18.15 ч. от Малкия пазар, ще премине по централната улица в Троян и ще завърши на площад "Възраждане“ където е официалното откриване на  фестивала. В продължение на четири дни за гостите са предвидени улица на..

публикувано на 20.09.24 в 08:23