Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и Русия се споразумяха за газа

| обновено на 26.09.15 в 13:38

Цената на газа за Украйна през четвъртото тримесечие ще бъде около 230 долара за 1000 кубични метра с отстъпката, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

В същото време пред телевизия “Россия 1” ръководителят на Газпром Алексей Милер изтъкна, че споразумението за доставката на 2 милиарда куб. метра газ не гарантира, че Украйна ще има средства да плати допълнителните доставки през зимата.

Късно снощи Украйна и Русия се споразумяха по условията за доставки на газ за зимния сезон от 1-ви октомври до края на март 2016 година.

Енергийните министри на двете страни се ангажираха в Брюксел да осигурят непрекъснат транзит на природния газ през украинска територия за останалите Европейски страни.

Окончателният документ, който определя финансовите параметни на споразумението, не беше подписан тази вечер, но двете страни се договориха това да стане скоро.

Русия се съгласи да намали цената, на която продава газа до равнищата, сходни с тези, които плащат съседните на Украйна държави. Министърът на енергетиката Александър Новак:

Сигурен съм, че днешните споразумения ще ни позволят да гарантираме нормалното обезпечаване с руски газ на много милиони наши европейски потребители през тази зима.

Украйна обещава да нагнети още следващия месец 2 милиарда кубически метра газ като резерв в подземните си хранилища, чрез които да поддържа налягането в тръбопроводите през нейна територия в посока Югоизточна Европа. Министърът на енергетиката и въглищата Володимир Демчишин:

В този документ Украйна потвърждава непрекъснатия транзит на руски природен газ за европейските държави.

Поне 500 милиона долара ще са необходим за закупуването на руския газ от украинците и част от тях ще дойдат с помощта на Европейския съюз, уточни заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович:

Горещо искам да благодаря на колегите от Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, Международния валутен фонд, Германската банка за развитие и всички други финансови институции, които помогнаха за събирането на тази сума.

Според Европейската комисия за предстоящия зимен период, Украйна ще се нуждае от допълнително 9 до 12 милиарда куб. метра газ, а по оценка на Газпром - от 5 до 7 милиарда.

Протоколът за доставките на газ между Киев и Москва формално още не е подписан, но страните обещаха скоро да приключат всички процедури и горивото да потече от началото на следващия месец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Министърът на финансите: ЕК може да допусне отсрочка по ПВУ

Европейската комисия може да допусне отсрочка по Плана за възстановяване и устойчивост на България, но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова: "Ако се  забавим още няколко месеца, това означава инвестиция да се направи..

публикувано на 10.10.24 в 19:12

Галин Цоков: Над 1 млрд. лева от държавния бюджет за висшето образование

Над 1 млрд. лева са средствата от държавния бюджет за висшето образование за тази година и за първи път финансирането е толкова високо. Това е заявил служебният министър на образованието и науката Галин Цоков по време на заседанието на Съвета на ректорите, което се провежда във Велико Тръново. Проблемите с финансирането на университетите..

публикувано на 10.10.24 в 19:01

Италианци споделят опита си за опазване на културно-историческото наследство

В световния ден на архитектурата България беше домакин на втория международен форум "История и бъдеще – Световното културно историческо наследство на Италия и България". Форумът се организира под патронажа на Министерството на културата в България и има за цел да покаже и обмени добри практики, свързани с опазването и подобряването на обектите на..

публикувано на 10.10.24 в 18:53
Зърнопроизводителят Илия Проданов (вляво), министърът на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов (вдясно) дават брифинг в Министерството на финансите - 10 октомври 2024 г.

ДФЗ: Над 50 000 земеделски стопани получиха над 190 млн. лева по "украинската помощ"

Над 190 млн. лева (190 283 470 лева) получиха 50 290 стопани по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на..

публикувано на 10.10.24 в 18:49
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Наджиб Микати съобщи за ускорени дипломатически усилия за примирие

За ускорени дипломатически усилия съобщи ливанският министър-председател Наджиб Микати. В същото време израелската армия твърди, че е нанесла сериозни щети на проиранската ливанска групировка "Хизбула".  В последните часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток дипломатическите усилия за постигане на примирие са се..

публикувано на 10.10.24 в 18:39

Продължават размените на удари между Украйна и Русия

Украинската армия нанесе удари по военно летище и склад за дронове в Русия, руските сили атакуваха пристанищата в Одеса и Николаев, а от Кремъл заявиха, че не се получавали сигнали за готовността на Украйна да преговаря. От украинското командване потвърдиха информацията за удар по военното летище "Ханская" в руската кавказка република Адигея...

публикувано на 10.10.24 в 18:34

Най-малко четирима загинали и над 3 млн. домакинства без ток в резултат на урагана "Милтън"

Най-малко четирима души загинаха, а над 3 милиона домакинства са без електрозахранване в резултат на урагана "Милтън", който премина през щата Флорида.  Загиналите са жители на окръг Сейнт Луси, Флорида, който беше поразен от торнадо при навлизането на урагана "Милтън" на сушата.  Повече от 3 милиона домакинства са без електричество в резултат на..

публикувано на 10.10.24 в 18:18