Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България получи подкрепата на всичките 8 европейски премиери от ЕНП за Шенген

Борисов-Меркел
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е получил подкрепата на всички 8 правителствени лидери от дясното политическо семейство на Европейската народна партия за приемането на България в Шенген. Това е станало на редовната среща на премиерите от Европейската народна партия преди официалното заседание на Европейския съвет в Брюксел. 

Всички премиери от ЕНП са се съгласили България да бъде допусната в Шенгенската зона без вътрешни граници на Съюза, стана ясно от думите на Бойко Борисов пред българските журналисти:

Специално искам да благодаря на Жан-Клод Юнкер, на Виктор Орбан, на всички колеги - премиери от Европейската народна партия и дадоха България за пример, и настояха да бъде извадено предложението за България като награда да бъде приета в Шенген, заради начина, по който охранява своята граница.

Заедно с Борисов ЕНП има общо 9 правителствени лидери в Еврейския съвет, където с консенсус се вземат най-важните политически решения. Досега германският канцлер Ангела Меркел изразяваше резерви към българското членство и още не е потвърдила думите на Борисов, който съобщи, че е провел двустранен разговор с нея по въпроса.

Докато говореше Борисов, към него се доближи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заяви пред микрофоните:

Комисията е много мъдра институция – не заради мен, даже тя все по-малко помъдрява откакто съм там. Но що се отнася до членството на България в Шенген, аз силно, силно, силно го подкрепям.

Юнкер обаче няма думата по въпроса. Шенгенското членство трябва да се гласува с пълно единодушие от правителствата, а досега освен Германия, Холандия налагаше вето заради докладите на Еврокомисията относно корупцията и престъпността у нас. Холандският премиер Марк Рюте поема ротационното председателство другия месец, но не от семейството на ЕНП, а от политическата група на либералите в Европа. Следователно освен 8-те гласа на десницата, България ще се нуждае и от подкрепата на останалите лидери на Шенгенските държави.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов-Меркел

Среща Борисов-Меркел в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с канцлера на Германия Ангела Меркел в Брюксел. Разговорът се състоя преди заседанието на Европейския съвет, посветено на изпълнението на мерките, свързани с бежанската и миграционната криза. Премиерът..

публикувано на 17.12.15 в 19:39

Лидерите от ЕС обсъждат граничния контрол и миграцията

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз започнаха да обсъждат в Брюксел проблемите с граничния контрол и миграцията. Очаква се по време на официалната вечеря да се преговаря по исканията на Великобритания за изключения от правилата на..

публикувано на 17.12.15 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

МФ: Оставащите 125 млн. лева от Украинската помощ" ще бъдат изплатени до края на ноември

Финансовият министър Людмила Петкова съобщи, че оставащите 125 млн.лв. от т.нар. украинска помощ ще бъдат изплатени до края на ноември. Това е договорено по време на среща със земеделските производители, засегнати от украинския внос и министърът на..

публикувано на 10.10.24 в 15:17

ЦИК даде разрешение да бъде привлечен като обвиняем независим кандидат за кмет

Централната  избирателна комисия разреши да бъде привлечен като обвиняем Ешреф Хасанов Ешрефов, регистриран като независим кандидат за кмет на община Омуртаг за изборите на 20 октомври.  Решението ЦИК взе след постъпило мотивирано искане от Борислав..

публикувано на 10.10.24 в 15:12

Еленко Божков: 444 млн. лв. е дефицитът във Фонд за енергийна сигурност

Парите във Фонда за сигурност на електроенергийната система намаляват. Към момента има дефицит от 444 млн. лв., съобщи енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР. В предаването "12+3" той коментира, че няма готовност за преминаване..

публикувано на 10.10.24 в 14:52

Полицията в Троян иззе големи количества фалшиви перилни и почистващи препарати

При мащабна акция на икономическа полиция при ОДМВР – Ловеч и Районното управление в Троян от търговски обекти в града са установени и иззети десетки килограми и митиращи (неистински) перилни и почистващи препарати от популярни марки. От общо четири..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Жена загина при тежка катастрофа в София

Тежка катастрофа със загинала жена е станала този следобед в София. След удар между два автомобила на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с улица "Васил Кънчев".  Единият от тях е блъснал намиращата се в района жена. По първоначална информация жената е..

публикувано на 10.10.24 в 14:29
Газа, 14.04.2024 г.

Най-малко 21 загинали при удар по училище в Ивицата Газа

Най-малко 21 души са загинали при израелски удар по училище, превърнато в убежище за разселени лица в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, като цитира информация, получена от палестински медици. Според свидетели ударът е бил насочен към..

публикувано на 10.10.24 в 13:51
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние  във връзка с обществени поръчки в..

публикувано на 10.10.24 в 13:49