Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Кати Пири: Охраната на външните граници на ЕС е най-безспорният въпрос в миграционния план

Ще пропадне ли квотното разпределение на бежанците по време на холандското председателство? Ще има ли нова евроагенция за охрана на външните граници и прием на България в Шенген? Холандският евродепутат от групата на социалистите Кати Пири, член на парламентарната комисия по външна политика заяви в интервю за "Хоризонт", че общоевропейската охрана на границите е най-малко спорният въпрос:

Въпросът с общата европейска охрана на външните граници на съюза (създаването на Европейска агенция за гранична и брегова охрана)е най-малко спорният от всички аспекти на миграционния план. Съгласието между страните членки е много по-голямо за общата охрана на границите и сигурността, отколкото за по-справедливото разпределение на бремето с бежанците.

Страни като Германия, Швеция и Холандия, които са основна дестинация на бежанците, не отговарят за  външните граници на ЕС, откъдето минават мигрантите. В момента изцяло зависим от волята на една страна-членка за охраната на външната граница. Ако страните по външните граници наистина не могат да се справят те трябва да  си възвърнат контрола с европейска помощ. И за да се избегне отново дискусията дали да оставим Гърция в Шенген, аз предпочитам тя да остане вътре. Ето защо има голяма необходимост евр. Гранични служби да бъдат изпращани в съответната държава по определени критерии, дори против нейната воля.

Онези, които наистина са бежанци, трябва да бъдат интегрирани в обществото, отбелязва Кати Пири:

Трябва да гарантираме, че техните деца няма да бъдат загубено поколение от нискоквалифицирани работници на пазара на труда. В същото време е ясно, че тази година в Европа не можем да приемем още един милион бежанци. Мнозинството от холандците все още смятат, че трябва да помогнем на хората, които бягат от война, но за да запазим тази крехка подкрепа на общественото мнение, ние, политиците трябва да създадем условия за интегрирането на бежанците.

Досега в Холандия са пристигнали 60 000 кандидат-бежанци. Повечето от тях ще получат убежище, ще им помогнем да научат езика, дипломите им ще бъдат признати. Но не можем да обявим, че ще търсим работа само на сирийците, не и на  холандците.Ето защо казваме „Не!“ на икономическите мигранти, идващи от страни извън ЕС.

Принципът трябва да бъде, че по-силните рамене могат да носят по-тежко, т.е. че по-богатите държави трябва да приемат повече хора, каза Кати Пири по отношение на неработещия механизъм за квотно разпределение на бежанците:

Единственият начин да решим проблема е общата формула на разпределение, Ако продължим със самостоятелните действия кризата няма да бъде разрешена.

На въпрос за възможни промени и реформи в Шенгенските правила по време на холандското ротационно председателство, Кати Пири отбеляза:

Не мисля, че е вероятно. Както знаете, именно холандското правителство отвори дискусията за създаването на т.нар. „Мини-Шенген“ – тоест за закриването на сегашния Шенген. Лично аз съм против това. Но е факт, че такива идеи се чуват не само от правителството на Холандия, което сега е ротационен председател, но от още няколко страни. Видяхме как Дания и Швеция затвориха границата си. По-рано през лятото видяхме как за един ден след Германия, като домино, още 5 страни въведоха граничен контрол. Изправени сме пред ситуация, в която се опитваме да запазим Шенген жив, да не изключваме държави от него, както беше с дискусията за Гърция. И не мога да си представя, че пред следващите 6 месеца бихме се занимавали с друго, освен с тази политическа реалност. Първо трябва да решим този проблем, преди да говорим за разширяване на Шенгенската зона.

Позицията на Кати Пири в детайли чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

МФ: Оставащите 125 млн. лева от Украинската помощ" ще бъдат изплатени до края на ноември

Финансовият министър Людмила Петкова съобщи, че оставащите 125 млн.лв. от т.нар. украинска помощ ще бъдат изплатени до края на ноември. Това е договорено по време на среща със земеделските производители, засегнати от украинския внос и министърът на земеделието Георги Тахов. От своя страна, производителите потвърдиха, че отпуснатите вече 200 млн.лв. са..

публикувано на 10.10.24 в 15:17

ЦИК даде разрешение да бъде привлечен като обвиняем независим кандидат за кмет

Централната  избирателна комисия разреши да бъде привлечен като обвиняем Ешреф Хасанов Ешрефов, регистриран като независим кандидат за кмет на община Омуртаг за изборите на 20 октомври.  Решението ЦИК взе след постъпило мотивирано искане от Борислав Сарафов - изпълнявщ функциите на главен прокурор и на базата на досъдебно производство на Софийска градска..

публикувано на 10.10.24 в 15:12

Еленко Божков: 444 млн. лв. е дефицитът във Фонд за енергийна сигурност

Парите във Фонда за сигурност на електроенергийната система намаляват. Към момента има дефицит от 444 млн. лв., съобщи енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР. В предаването "12+3" той коментира, че няма готовност за преминаване на битовите потребители към либерализиран пазар на ток. Все още не е ясен механизмът, по който ще..

публикувано на 10.10.24 в 14:52

Полицията в Троян иззе големи количества фалшиви перилни и почистващи препарати

При мащабна акция на икономическа полиция при ОДМВР – Ловеч и Районното управление в Троян от търговски обекти в града са установени и иззети десетки килограми и митиращи (неистински) перилни и почистващи препарати от популярни марки. От общо четири търговски обекта и складово помещение служителите са иззели над 200 литра различни течни препарати,..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Жена загина при тежка катастрофа в София

Тежка катастрофа със загинала жена е станала този следобед в София. След удар между два автомобила на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с улица "Васил Кънчев".  Единият от тях е блъснал намиращата се в района жена. По първоначална информация жената е починала на място, а едната кола се обърнала след удара. Движението в района е затруднено...

публикувано на 10.10.24 в 14:29
Газа, 14.04.2024 г.

Най-малко 21 загинали при удар по училище в Ивицата Газа

Най-малко 21 души са загинали при израелски удар по училище, превърнато в убежище за разселени лица в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, като цитира информация, получена от палестински медици. Според свидетели ударът е бил насочен към импровизиран пост, охраняван от управляваната от "Хамас" полиция на Газа, който се е намирал в училището...

публикувано на 10.10.24 в 13:51
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние  във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната.  Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния въпрос имало ли..

публикувано на 10.10.24 в 13:49