Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуват заключения по докладите на ЕК за борбата с корупцията в България и Румъния

Очаква се правителствата на страните-членки на Европейския съюз да одобрят заключения относно докладите на Еврокомисията за борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния. Процедурата е задължителен етап от Механизма за сътрудничество и проверка.

Оценката за написаното в двата доклада през януари присъства като точка в дневния ред на европейските министри, които заседават днес на Съвет по общи въпроси. България е представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Проектозаключенията на 28-те страни-членки са съгласувани на ниво посланици още на 24 февруари, става ясно от работния документ, публикуван на страницата на Съвета. Това би означавало, че днес те ще се гласуват без дебат на заседанието. То се ръководи от ротационното председателство на Холандия – една от държавите, които налагат вето на присъединяването ни към Шенген заради механизма за наблюдение.

По процедура Европейската комисия пише своите годишни доклади за България и Румъния именно до правителствата на държавите и до Европейския парламент.

Преди месец Комисията обяви, че усилията на българските институции в борбата с корупцията и съдебната реформа продължават да са нерешителни и поиска външна помощ за София от европейски експерти.

Същевременно в доклада за Румъния се говори за "убедителни резултати", а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намекна, че румънският мониторинг може да бъде прекратен преди българския. Миналата година, въз основа на предишните доклади, правителствата да държавите препоръчаха те да продължат за двете страни.

В сряда докладите за борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъдат обсъдени и от евродепутатите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йохансон: Надявам се България и Румъния да бъдат приети в Шенген по суша до края на мандата

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша още до края на нейния мандат. На влизане за Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург тя заяви: "Двете решения, които се надявам да видя преди да предам мандата на следващия еврокомисар, е да бъде вдигнат вътрешния контрол за..

публикувано на 10.10.24 в 13:13
Екатерина Захариева

Няма установен конфликт на интереси при Екатерина Захариева

Българската кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.  Ресорът ѝ е научни изследвания, иновации и стартъпи.  На изслушването са поканени и членове на комисията по култура. Проверката на правната комисия приключи, няма установен конфликт на..

публикувано на 10.10.24 в 13:12

Три населени места в Монтанско остават на воден режим

Три населени места в област Монтана остават на воден режим -  Горна Вереница, община Монтана, Мокреш, община Вълчедръм и Равна в община Чипровци.  В девет места е премахнат въведеният през август режим. От ВиК - Монтана обясниха, че причината е намалената консумация на вода.  През лятото по селата питейната вода се използва за поливане на..

публикувано на 10.10.24 в 13:05
Българските ученици се завърнаха с 5 медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Пет медала за България от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика

Български ученици се завърнаха с пет медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Отборът завоюва едно златно, три сребърни и едно бронзово отличие. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Състезанието се състоя  между 3 и 10 октомври в град Катманду в Непал. В надпреварата се включиха повече от 80..

публикувано на 10.10.24 в 12:58

САЩ предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан

Съединените щати предупредиха Израел да пази живота на мирните жители в Ливан, където провежда военни операции срещу групировката "Хизбула".  Сирия съобщи за израелски въздушни удари по обекти на нейна територия.   Според израелската армия при атаките в Ливан и Сирия са убити командири от "Хизбула". Ливан съобщи, че петима здравни работници са станали..

публикувано на 10.10.24 в 12:57

Турски кораби с евакуирани граждани, сред които българи, напуснаха Бейрут

От Бейрут потеглиха два турски военни кораба с евакуирани турски граждани, съобщи министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан. Двата плавателни съда доставиха в Ливан хуманитарни помощи и евакуираха турски граждани и по информация на Асошейтед прес и чужденци, сред които и българи. Българи напускат Ливан на борда на турски военен кораб..

публикувано на 10.10.24 в 12:56

Четирима станаха арестуваните при акцията срещу купения вот в Шумен

Нарастна броя на задържаните при полицейската операция в Шумен срещу нарушения на изборното законодателство. Арестувани са четирима души, а шест са регистрираните до момента престъпления, съобщиха от полицията в Шумен, предаде БТА. Двама задържани при спецакция в Шуменско срещу търговията с гласове Проверени са автомобили, питейни и търговски..

публикувано на 10.10.24 в 12:44