Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба базар в Сливен представя над 300 великденски яйца, изработени с различни техники

Снимка: iefem.bas.bg

Над 300 великденски яйца, изработени с различни техники представи в изложба базар приложничката Славка Попова в сливенската галерия "Май“. 

В чест на Великденските празници приложничката Славка Попова, бивша учителка по рисуване и трудово обучение, аранжира своите творби от пъстри Великденски яйца по клоните на импровизирани дръвчета-символ на пролетта:

Яйцата са кокоши, пуешки и патешки и има някои от стиропор, изработени с различни техники. Има бродирани, апликирани, рисувани, с мъниста, всяко е различно. Никое не се повтаря. Това ми е хоби от години. Може би над 30 години ги приготвям тези яйца, като най-напред подарявах на близки, на приятели. В един момент реших, че трябва да ги събирам и в един хубав ден като днешния да направя изложба. Има по-големи яйца, на които съм избродирала по една лента пролетни цветя. Любимото ми яйчице е направено с мъниста и фигурки - оранжево, жълто, червено, синьо, зелено, всичко има. Цялата природа е тук. Много труд съм вложила и ми е много ценно. Бродирани покривки, бродирани разделители, бродирани картички, кибрити, кошнички, клонки. Много обичам този празник, защото носи радост и защото е красиво и така искам да доставя удоволствие на повече хора с пожелание да са живи и здрави и те, и семействата им и да са много щастливи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кураторски тур в изложбата "Вода, следвай ни" на Боряна Венциславовa

Днес от 18 часа художникът и визуален артист Боряна Венциславова прави тур в Топлоцентрала по своето вдъхновение от водата – "Вода, следвай ни", а самата изложба беше открита на 28 септември. "Цялата изложба се занимава с различни аспекти на това по какъв начин тогава беше ъндърграунд културата, сега се превърна в поп култура, влияе върху..

публикувано на 08.10.24 в 12:21

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев

Градската художествена галерия в Пловдив посвещава месец октомври на Йоан Левиев – един от най-значимите български художници. От днес – 08.10, до 3 ноември – там ще бъдат изложени негови платна. В изложбата са показани най-значимите цикли от живописното творчество на баща ми, разказа пред БНР Йоана Левиева. "Това са "Царски..

публикувано на 08.10.24 в 12:01

Изчезващият пазар - културен феномен

" Изчезващият пазар като културен феномен " – това е интерактивна изложба, която събира непоказвани и познати фотографии и 5 авторски видеа. Разказва за времето и различните исторически пластове и метаморфози на софийската пазарна зона от някогашната улица "Търговска" през ЦУМ, Халите до днешния Женски пазар. Режисьорът Екатерина Минкова..

публикувано на 08.10.24 в 10:23
Елена Тончева

Филмът "Никол" на Елена Тончева за тънката граница между илюзии и реалност

Филмът "Никол" на Елена Тончева получи специалната награда на Филмаутор за млади автори на фестивала "Златна роза".  Една продукция на границата между черната комедия и трилъра, а в нея участват доста познати лица като Калин Врачански, Китодар Тодоров и Ирина Митева.  Повече за филма разказва Елена, която е сценарист и режисьор: "Никол е..

публикувано на 08.10.24 в 09:23

Вавилонската кула на Георги Маринов в галерия "Стубел"

Чрез серията пластики на тема "Вавилонската кула", представени в галерия "Стубел", Георги Маринов продължава упорито и последователно да ни въвлича в етапите, през които той преминава, разработвайки тази вечна тема в изкуството. Това пише за изложбата Аксиния Джурова. Изложбата се открива утре - 8 октомври от 18 часа и може да се види до 26..

публикувано на 07.10.24 в 16:19
Мария Радкова

Поетесата Мария Радкова за словото и музиката в него

Непосредствено след 1-ви октомври, Деня на музиката и поезията, "Нощен хоризонт" посрещна своята специална гостенка – поетесата Мария Радкова . Разговор посветен на този вдъхновяващ празник, който обединява силата на поетичното слово и музиката – две изкуства, които Мария чувства особено близки . Тя сподели своя опит от празнуването на този..

публикувано на 07.10.24 в 14:52
Георги Маринов

Паднали ангели, воини и отломки от времето в изложба на Георги Маринов

Скулпторът и график Георги Маринов представя в столичната галерия "Стубел" изложбата си "Вавилонската кула". "Тази тема отдавна я разработвам. В нашето ежедневие тя става все по-актуална. Всички виждат стълпотворението, всемирното , и какво се случва. На практика повторение на библейската история ", каза той в интервю за БНР преди..

публикувано на 07.10.24 в 09:57