Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Протестът е безсмислен, ако няма позитивен елемент

Димитър Събев


“Това, до което аз съм стигнал като извод, е, че протестът е безсмислен, ако той няма позитивен елемент. Добре, ще отхвърлим старото, ще махнем старото правителство, но без да имаме много ясна представа какво е новото, което искаме да изградим и по какъв начин то ще ни даде ползи, просто от нашите протести голяма полза няма“, коментира икономистът и журналист Димитър Събев пред БНР.

Протестът никога не е преставал, никога не е имало един момент, в който управляващите да кажат – ние сме дали на хората, на групите, това което те желаят, каза още той.

“Гледам го в многовековен период и виждам две много характерни черти – първо, че винаги политическият елит използва механизма на изпускане на парата, позволяване на някакви протести дори и те да станат насилствени с щети в размер на милион евра, както беше при “Жълтите жилетки“, а другият е един постоянен натиск, който принуждава статуквото да взима политически неизбежния минимум, т.е ако хората искам минимална заплата от 1000 лева статуквото им дава 800“, каза още той в интервю за предаването “12+3“.

Тези протести са от една страна напразни, от друга в един много дълъг период, те са двигателя на прогреса. В този аспект европейските ни колеги, нашите съевропейци, са много преди нас. Разбира се и в България също има много сериозни протестни движения.

Относно това дали можем ли да очакваме на Европейските избори да бъде изразен този протест той коментира:

“Аз мисля, че зимата още не е свършила в България. Тези най-студените дни не са много добри за протести, но тепърва идват февруарските  сметки за ток. Мартенските зайци, също така, са проскубани кожухчетата им“ и допълни:

“Ако нямаме конструктивна програма какво искаме трябва да преодолеем в пет или в 10 точки – данъци, равенство, пенсии справедливи, по-голяма ангажираност на държавата в социалната сфера – просто са безсмислени разходки“.

Събев изтъкна и ролята на академичната общност - “Да го кажем така, когато българинът види човек от академичната общност, който прави смела крачка напред и казва – аз смятам, че ако направим това, ще се получи това. Да се заслушат в неговите думи повече, отколкото в политика, чиято единствена професия е през цялото му кариерно развитие е да дава обещания, който не спазва “.

В коментира към настоящия протест на българските превозвачи той посочи:

“На мен ми е обидно при положение, че толкова много проблеми имаме в България. На всичките проблеми на България решихме да протестираме за проблемите на един сектор, който всъщност има добри икономически резултати“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Политическият елит е длъжен да постави националния интерес пред партийния

Идеята за празния хладилник измества изцяло политическите идеи, това е битовизиране на политика. Тичане от избори на избори разрушава самото занимание с политика. Това коментира политологът проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече" на БНР. "В момента действащият политически елит има своя шанс да докаже, че сегашната система е..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

ГЕРБ-СДС си върна лидерството в област Смолян

Първа политическа сила в Смолян е ГЕРБ - СДС, за която са гласували 31,32% от избирателите. На второ място е Алианс за права и свободи (АПС) – 22,66%, ДПС - Ново начало заема третото място 10,72%. На по-малко от пет десети от процента ПП ДБ са четвърти. Следват "Възраждане" със 7,79%, "БСП - Обединена левица" – 6,09%, "Има такъв народ" –..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

Повече от половината РИК вече са предали в ЦИК изборните си книжа

Повече от половината районни избирателни комисии (РИК) вече са предали в ЦИК изборните си книжа. За повторно въвеждане на данните са предоставени протоколите от 16 от всичките 31 РИК. ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота Един от първите пристигнали беше председателят на комисията за 17-ти район Пловдив-област Янко..

публикувано на 28.10.24 в 17:11

Температурен рекорд отчетоха в Монтана

Рекордно висока температура от 27 градуса е измерена днес в Хидрометеорологичната станция в Монтана. От 50 години, откакто се води статистика, това е и най-висока температура отчетена за 28 октомври. Преди година на този ден са измерени 24 градуса, а най-ниската е била минус 5 градуса през 1988 година. И утре синоптиците очакват високи..

публикувано на 28.10.24 в 17:01

"ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100% обработени протоколи от извънредните парламентарни избори. Двама кметски синове влизат с преференции в следващото Народно събрание. Седем партии и коалиции преминаха..

публикувано на 28.10.24 в 16:59
Виктор Орбан

Унгарското правителство провежда допитване за отношенията с ЕС, Русия и Китай

Унгарското правителство днес започна нова национална консултация срещу "търговската война“, която според него Брюксел води срещу Китай и Русия, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Будапеща, предаде "Франс прес". Премиерът националист Виктор Орбан, който се стреми към отваряне към Изтока, засили връзките на централноевропейската страна..

публикувано на 28.10.24 в 16:48
Атанас Радев

Атанас Радев: Очакването на проект на президента е като викане на неволята

Очакването на проект на президента е като викане на неволята . Това каза пред БНР политологът Атанас Радев и добави: "В общественото пространство започва много се тръби, че чакаме 2025 - 20226 г. да слезе президентът Румен Радев, че той ще оправи нещата. Това някак си е викане на неволята. Коалиционната култура няма да се оправи, когато се появи..

публикувано на 28.10.24 в 16:46