Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Панайотов: Ако хората знаят повече за лавините, по-голям е шансът им за оцеляване

След като доцент Петър Янков - преподавател в НСА и председател на сдружение „Българско ски училище“ заяви пред БНР, че липсата на регламентация за каране на ски извън пистите е една от причините за зачестилите трагични инциденти с лавини у нас и разкритикува и липсата на „лавинен бюлетин“ у нас, Момчил Панайотов - председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил и лектор по „Лавинна безопасност“  коментира за предаването „Хоризонт до обед“, че „би могло да се мисли по отношение на регламентиране на официални маршрути за каране извън писти“.  В България обаче това е по-трудно осъществимо, отколкото в Европа, където вече се прилага:

„Повечето места, в които се карат извънпистово ски в България, се намират в национални паркове и природни паркове, което значи, че дейностите, които се извършват извън курортите, трябва да са съгласувани с плановете за управление на тези паркове. Нещата стават малко по-сложни и не зависи само от доброто желание, а от различни ограничения“.

Той изтъкна, че е имало такива предложения в новите планове за управление на парковете „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“, но тези планове не са били приети:

„По света горе-долу са 2 вида практики. Едната е ходене в планината като ски туризъм, където всичко зависи от избора на терен условия, от хората, които ходят или от техния водач. Другият вариант е в близост до курортите да има т. нар. „фрии райд“ маршрути, за които отговаря специален патрул на курорта. Това в България не виждам как ще се случи в момента, предвид че курортите ни като цяло заемат позиция, че не отговарят по никакъв начин за терените извън пистите“.

Хората, които искат да практикуват извънпистово каране в България, разчитат на "много ограничена" информация, отчете той и също изтъкна ползите от лавинния бюлетин, какъвто в България няма:

„Остава човек наистина да има достатъчно добра подготовка, за може да разчете условията на база на прогнозата на времето и това, което вижда в планината и да направи своята лична преценка. В България културата за наемане на водачи, за да се правят подобни карания не е добре развита и в близките години не очаквам да се развие много по-активно“.

Ролята на Планинската спасителна служба е да спасява от инциденти. В миналото тя е имала и контролни функции, но това е отпаднало, подчерта Панайотов. Сега службата дава препоръки с цел превенция на инциденти. Да се забранява да се кара извън ски-пистите е правило, което не работи, убеден е той:

„Държавите, които се опитвали да забраняват извънпистовото каране и изобщо да забраняват дейности в планините, са стигнали до неособено добри резултати. Като цяло се върви към регулация“.

Панайотов не очаква скоро у нас да бъде въведен работещ режим: 

„Перманентни ограничения просто ще са само едно измиване на ръцете, поредното бих казал“.

В България нямаме голям брой инциденти с лавини. Статистически инцидентите са по-малко отколкото в алпийските страни, подчерта той и изтъкна, че най-важният фактор за намаляването им е образованието:

„Колкото повече знаят хората, колкото повече разбират опасността и факторите, които влияят на тази опасност, толкова по-голям шанс имат те да вземат верни решения в една критична ситуация“.

Ситуацията в момента е бих казал по-скоро добра, но тенденцията за развитие към края на седмицата не е добра, така че хората наистина трябва да внимават, предупреди Панайотов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При българите,..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02